Prijatelj za seks

by | 6 Februara, 2011

NEOBAVEZNI SEKS SA PRIJATELJEM MNOGIM ŽENAMA IZGLEDA PRIVLACNO BAŠ KAO I ČOKOLADA BEZ KALORIJA: MOŽDA JE RIJEČ O ISTOJ FANTAZIJI. DA LI JE KOMBINACIJA PRIJATELJSTVA I SEKSA ZAISTA ODRŽIVA? MIŠLJENJA EKSPERATA SU RAZLIČITA.
DA

Ljudi su obično skeptični ako cuju da djevojka spava – ali nije u vezi – sa dugogodišnjim prijateljem, koji je dobar čovjek i odan drugar. Najčešće se takav odnos raa iz duge platonske veze, sasvim iznenada i neočekivano za oboje. Takođe, ovaj prelaz iz jednog oblika odnosa u drugi, fizički, najčešće se desi kad jedna strana raskine ljubavnu vezu ili u nekom drugom trenutku emotivne krize. Prijatelj je u takvom trenutku poznata i pouzdana i, zvuci nefer, ali uvijek dostupna osoba. Ovakav seks nije narušen raspravama, objašnjenjima, povrijeđenim emocijama bilo koje strane pod uslovom da do seksa nije došlo nakon višegodišnje potisnute ljubavi i želje. Razumljivo, ovakva prijateljsko-seksualna veza ne može da traje vječno, jer obje strane u nekom trenutku mogu da se zaljube u nekog trećeg (ne mislimo na stvaranje ljubavnog trougla!). Dakle, dok takav povremeni i neobavezni (seksualni) odnos ne opterećuje ni nju ni njega, i dok se čeka prava ljubav života, obje strane mogu da uživaju u koristima “seksualnog prijateljstva”.
NE

Problem sa ovom vrstom ”prijateljstva sa beneficijama” je u tome što ne pruža ni prijateljstvo ni korist. Upražnjavanje seksualnog odnosa sa prijateljem obično se završava na dva načina: a) klasičnom vezom ili b) prekidom svih odnosa. Kako god da se završi, njih dvoje prestaju da budu prijatelji. Neke žene koje su se upustile u ovakav odnos nakon prekida osjećaju stid i poniženje. Osim toga, kod nekih prelazak iz prijateljstva u seksualnu vezu raa potrebu da “prijatelj” postane nešto više, baš kao i da njihov odnos dobije komponente prave emotivne veze, kao što su razmjenjivanje SMS-ova, zajedničke aktivnosti i dugi razgovori, potreba za bliskošcu i zaštitom, i to svaki dan. Ako on nema takvih aspiracija, osjećaj povrijeenosti i izdaje je neminovan. U tom trenutku ”prednost” ovakvog odnosa postaje njegova mana, čak i za pametne djevojke koje misle da znaju u šta se upuštaju. U određenom trenutku, jedna od strana će se umoriti od takvog odnosa i poželjeće pravu vezu, ali sa nekom drugom osobom. Jednostavno, takav odnos ne može da bude bez obaveza, a kada se prekine, jedna osoba obično bude povrijeđena. Ali, na svu sreću, nakon toga slijedi osjećaj rasterećenja i novi elan za pronalaženje prave ljubavi.

Upomoć! Ne prestajemo da se svađamo!

Ukoliko se prepoznajete u ovim izjavama (četiri ili više), potražite stručnu pomoć kako biste lakše prebrodili krizu u vezi.

Više ne upražnjavamo seks.

Izostanak redovnih seksualnih odnosa je najočitiji indikator postojanja problema. Ne govorimo o tri odnosa sedmično, ali višemjesečne pauze jesu razlog za zabrinutost. Seks nije samo odraz fizicke povezanosti, on takođe stvara i osvježava emotivnu bliskost. Nedostatak seksualne želje je najcešće psihološke prirode.

Ne svađamo se.

Iako neprekidne svađe nisu dobre za vezu, izostanak razmirica ukazuje na ravnodušnost jednog ili oba partnera.
Sviđaju nam se drugi ljudi.

Neki stručnjaci porede zdravu vezu sa kompletnim obrokom (predjelo, glavno jelo i desert). Dakle, ako ste pojeli najukusniji obrok na svijetu, onda vam nije važno šta vam neko nudi – ljubazno ćete ga odbiti. Ukoliko još uvijek osjećate želju da jedete, to znači da vaš apetit i nije zadovoljen.

Naš društveni život se temelji na grupnim izlascima.

Ukoliko cesto osjećate potrebu da se družite sa većom grupom ljudi, a ne da budete sami sa partnerom, to je znak da nešto ne štima u vašoj vezi.

Zajedničko vrijeme provodimo u tišini.

Ako u situacijama kada ste zajedno radije slušate muziku sa MP3-a playera, gledate TV ili razmjenjujete SMS sa nekim, vaša veza nije u najboljem stanju.

Čuvamo tajne za sebe.

Nesigurnost i nedostatak povjerenja narušava svaku vezu. S druge strane, osnove sretne veze jesu povjerenje i dobra komunikacija.

Info plus

67 posto žena smatra da je idealan “prijatelj za seks” neko koga jedva poznaju (ne pravi prijatelj ili simpatija).