Emina Husedžinović-Ibrahimović: Urban-Etno je proizvod bh. nasljeđa u savremenom vidu odijevanja

by | 13 Decembra, 2019

Bh. modna dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović nedavno je pred prepunom salom Bosanskog Kulturnog Centra predstavila svoju novu kolekciju design by Emina pod nazivom “Urban-Etno” koja je nadahnuta bosanskohercegovačkim naslijeđem i tradicionalnim folklorom kao dijelom bogate istorije naše zemlje.

Dvadeset godina angažiranog djelovanja u području modnog dizajna, brojne samostalne modne revije kao i projekti Eminu su etablirali kao modnu dizajnericu sa jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom.

Nova kolekcija design by emina pod nazivom Urban-Etno nadahnuta je bh. naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je unikatan pret-a-porter. Prvi dio kolekcije oblikovan je upotrebom kolorističkih akcenta baziranih na komplementarnim odnosima intenzivnih hromatskih vrijednosti. Princip monohromije i komplementarnosti se u konačnici smiruje reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog. Silueta pješčanog sata naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju  i šarm svake dame.

Foto: Promo

Upotrebom različitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta. Ona je dizajnerica koji prati modne instance, međutim, ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Svakim novim projektom ili kolekcijom pokazuje da modna scena BiH ima čime da se pohvali i da je moda poziv kojem se treba ozbiljno posvetiti.

Poznati kujundžija Omar Krasnić je na originalan način upotpunio njene kreacije svojim nakitom i modnim dodacima, dok Diaz Kova, virtuoz za izradu kožnih torbi i kožne galanterije, upotpunjuje simbiozu ova tri umjetnika.

U sklopu revije prikazana je i izložba Omara Krasnića, Diaza Kove i fotografije Seada Šašivarevića. Umjetnost, kreativnost i inspiracija su motivi kojim se bavi tim #designbyemina. Nesvakidašnji modni performans pratile su dvije muzičke tačke: talentiran etno muzikolog Zanin Brbić, interpretator sevdalinke i svirač na pet instrumenata i Drum orchestra Sarajevo koji su na sjajan način napravili uvertiru za predstavljanje i najmlađih manekena.

Pogledajte fotografije…

[smart-grid]

[/smart-grid]

Projekt su podržali: Turistička Zajednica Kantona Sarajevo, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Tekst i foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.