Gojazni ste? Evo zašto treba smršati!

jun 28, 2011 Modne vijesti

Zašto je debljina zdravstveni, a ne toliko estetski problem? Vodeći uzrok smrtnosti u svijetu su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, najčešće vezane uz prekomjernu tjelesnu težinu i dijabetes.
 
Prije nekoliko godina, prema nekim podacima, prvi put u povijesti čovječanstva broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom nadmašio je broj gladnih u svijetu. Danas pouzdano znamo da je debljina bolest, koju Svjetska zdravstvena organizacija tako i definira. 
 
Muški oblik debljine, koji karakteriziraju veliki trbuh i tanki udovi, zdravstveno je puno opasniji od ženskog tipa, koji obilježavaju debela bedra i nadlaktice. 
 
Kao posljedica debljine, pogotovo one u kojoj se masno tkivo nakuplja u području trbuha, javljaju se mnoge bolesti – od šećerne bolesti i žučnih kamenaca, bolesti srca i krvnih žila do nekih zloćudnih bolesti. Iz navedenih razloga debljina se smatra važnim faktorom rizika za preuranjenu smrtnost. Također, postoji velika veza između pretilosti i raznih bolesti lokomotornog sustava, zatim razvoja apneje u snu, hroničnog slabinskog bolnog sindroma, policističnih jajnika, venskih varikoziteta nogu itd. Navedenu je povezanost potvrdilo više velikih epidemioloških studija, među kojima se ističe Cancer Prevention Study. 
 
Nažalost, iako većinu ljudi zabrinjava zbog estetskih razloga, debljina je prvenstveno zdravstveni problem. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.