Revolucionarni Vouge Italija i naslovnice o kojima svi pričaju…

by | 8 Januara, 2021

Briljantan potez italijanske verzije kultnog magazina!

Od italijanskog Voguea smo već pomalo navikli da nas iz mjeseca u mjesec iznenađuje sjajnim naslovnicama s nešto dubljom porukom, ali ovog puta, Emanuele Farneti, glavni urednik italijanskog izdanja, nadmašio je samog sebe.

Kao svojevrsna oda životinjskom svijetu, za januarsko izdanje napravljeno je sedam različitih naslovnica sa životinjama, pa ne sumnjamo da je Farneti ovim potezom kreirao još jednu od onih naslovnica koja mijenja svijet i koju će svaki kolekcionar poželjeti u svojim rukama.

Prisjetimo se italijanskog Voguea i prazne bijele naslovnice koja je vjerodostojno dočarala borbu s pandemijom koja je bila tek u svojim žačecima. Bijela boja tada je simbolizovala počast medicinarima, ali i novi početak, svojevrsno prazno platno koje tek treba “ispisati”. Sada, skoro godinu dana poslije, na naslovnici ovog prestižnog magazina nalaze se životinje.

Postavljanjem životinja na naslovnicu, odnosno “animal issue”, Farneti želi pokazati da se svijet ne vrti oko ljudi te da uprkos pandemiji i “ljudskim” problemima na koje smo većinski fokusirani, malo izvan okvira postoji još nešto na što valja obratiti pažnju.

Prirodne katastrofe i borba s nevidljivim neprijateljem protekle godine pokazala je koliko smo mali i nemoćni, a koliko uzimamo pravo da kreiramo svijet oko sebe isključivo prema svojim pravilima. Upravo zato, “animal issue” je sjajna uvertira u nešto više, jedan novi i širi pogled te fokusiranje modne održivosti i etike kao neke od gorućih tema modnog svijeta.

Svaka od naslovnica govori o određenim karakteristikama životinja, a zaključno ističe da životinje nisu tu kako bi bile u službi ljudi, stoga se modna industrija, ali i mnoge druge trebaju zapitati je li došlo vrijeme da se podvuče crta i okrene raznim tehnološkim inovacijama koje dopuštaju razvvoj i poboljšanje bez upotrebe onog što primarno za to nije ni namijenjeno!

fashion.hr

Instagram @vogueitalia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.