U centru Banjaluke je zabranjeno kretanje pasa

by | 2 Februara, 2012
Država BiH je po mnogo čemu specifična, a njen drugi grad po veličini vjerovatno jedinstven u Evropi, jer je na više lokacije u užem centru Banjaluke zabranjeno kretanje pasa.
Kako je potvrđeno portalu Sarajevo-x.com, ova čudna odluka izglasana je prije gotovo deset godina, ali se tek nedavno počela primjenjivati. 
 
Tako se na puno mjesta u najužem centru Banjaluke mogu vidjeti table na kojima je slika prekriženog psa, što većinu turista ili onih koji navraćaju u grad na Vrbasu ostavlja zatečene. 
 
"Danas sam stigao iz Zagreba, jer imam neke sastanke u Banjaluci i ne vjerujem u ono što vidim svojim očima", rekao nam je državljanin Hrvatske, koji nas je i inspirisao da objavimo ovu specifičnu priču. 
 
Naš sagovornik se upitao i šta se dešava sa ljudima koji žive u centru grada, a imaju pse kao kućne ljubimce, to jest da li se oni svakodnevno kažnjavaju? 
 
Na ovo pitanje, kao većina vlasnika pasa, nismo mogli da odgovorimo, a kako su nam potvrdili i u nekim banjalučkim udruženjima za zaštitu životinja, odgovore nećemo dobiti ni od onih koji su propise usvojili. 
 
"Upućivane su peticije i molbe za uklanjanje tabli, ali su one još tu. Oni hrabriji koji se sa psom usude prošetati centrom, to rade na vlastiti rizik i uz mogućnost da plate kaznu", rekao nam je vlasnik zlatnog retrivera iz Banjaluke, koji s pravom nije želio da mu se pominje ime. 
 
Prema odluci gradskih vlasti, koje su psima zabranile ulaz u šire gradsko jezgro, za nepoštivanje ove odluke propisana kazna je od 100 do 1.000 KM.
 
Izvor: Sarajevo-x.com