Antibebi pilule 50 godina posle

by | 16 Februara, 2011

Prije 50 godina, u SAD je uvedena prva kontraceptivna pilula, a samo šest mjeseci kasnije, 1. januara 1961. godine, kompanija Bayer Schering Pharma (tada Schering) plasirala je na tržište prvu kontraceptivnu pilulu u Australiji, a zatim i u Njemačkoj.

Počeci
Naučnici kompanije Schering počeli su da istražuju hormone dvadesetih godina 20. vijeka, u vrijeme kada je to bila neistražena oblast medicine. Godine 1919. austrijski naučnik Ludwig Haberlandt dokazao je da jajnici skotnih ženki kunića presađeni u neskotne ženke sprečavaju ovulaciju, a time i začeće. Prvi hormonski preparat koji je uvela kompanija Schering 1928. godine bio je Progynon®, preparat sa estrogenom za tretman simptoma menopauze.

Istraživanja u Americi
Osnovna saznanja o tome kako spriječiti ovulaciju bila su dostupna tridesetih godina 20. vijeka. Ali, umješala se istorija. Naciste ni najmanje nije zanimala kontrola rađanja. Naprotiv, oni su željeli da Njemice rađaju što više djece i osnovali su takozvani “Mutterkreuz“, odlikovanje koje je dodjeljivano svakoj ženi koja rodi peto dijete. Istovremeno, mnogi naučnici porijeklom Jevreji morali su da napuste Njemačku zbog sve veće represije. Oni su odnijeli svoje znanje u Ameriku i upravo tu je zaista započela istorija kontraceptivne pilule.

Ženska ideja
Nastanak pilule ne bi bio moguć bez dvije žene: Margaret Sanger i Katherine McCormick. Margaret Sanger, medicinska sestra u Njujorku, bila je uvjerena da jedino kontraceptivno sredstvo koje žena kontroliše može da oslobodi žene bremena neplaniranih trudnoća. Imala je hrabrosti da javno izrazi svoje stavove, iako je na taj način stvarala neprijatelje u društvu u kojem su muškarci smatrali da je rađanje djece sudbina žene i u kojem je kontrola rađanja bila zvanično zabranjena. Tek pedesetih godina 20. vijeka razvoj hormonskog kontraceptivnog sredstva postao je politicki moguć. Margaret Sanger i milionerka Katherine McCormick ubijedile su dr Gregory Pincusa da proizvede kontraceptivnu pilulu. Ona je u Americi uvedena maja 1960. godine pod trgovačkim nazivom Enovid®. Ako je Pincus “otac pilule“, onda su Margaret Sanger i Katherine McCormick bile babice.

Recept za 3 minuta seksa

Rezultati najnovijeg istraživanja britanskih naučnika pokazuju da je brzi seks često dovoljan za emotivno i fizičko zadovoljenje: tri do sedam minuta se smatra “prihvatljivim”, a sedam do 13 minuta “poželjnim” vremenom. A budući da seks pruža brojne zdravstvene koristi, uključujući snižavanje krvnog pritiska, umanjenje stresa i jačanje imuniteta, uvijek možete da izdvojite tri minuta za malo nježnosti!