Bezazlene promjene na bebinoj koži

by | 30 Decembra, 2015

Po rođenju, koža beba prekrivena je žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa). On nastaje pod dejstvom placentarnih hormona i služi kao zaštita kože od tečnosti u kojoj se beba nalazi. Prevremeno rođene bebe imaju ga nešto više od onih rođenih u terminu, kod kojih se javlja samo na pregibima. Ovaj “masni premaz” odstranjuje se kupanjem nakon rođenja.

koza-490x326

Suha i naborana koža

Kod djece koja se rode poslije predivđenog termina koža je suha, malo naborana i obično se peruta, dok je kod prevremeno rođene djece nježna, providna i prekrivena nježnim maljicama. Nakon prvog kupanja koža bebe, zbog proširenih kapilara, postaje intenzivno crvena i izgleda kao da je prekrivena crvenim osipom, a takva je dva-tri dana. Poslije ovog perioda, mnoge bebe intenzivno se perutaju, ali im nije potrebna specijalna njega. Koža im za nekoliko dana postaje glatka i svježa.

Milije

Uzrok ove pojave jesu izvjesni toksini iz organizma majke, koji još za vrijeme intrauterinog života djeluju na kožu ploda. Na licu, naročito na nosu, vide se brojne svijetle ispupčene tačkice žućkastobijele boje, takozvane milije. To su lojne žljezde zapušene čepićima loja, jer su pore na bebinoj koži još uvijek nedovoljno razvijene. Ne brinite, spontano nestaju za nekoliko sedmica, ne zahtijevajući nikakav poseban tretman!

Čime njegovati bebinu kožu?

Bebina koža je nježna, sa osjetljivim zaštitnim hidrolipidnim slojem, pa je podložna iritaciji i dehidrataciji. Zato je treba pažljivo njegovati i još pažljivije birati proizvode kojima ćete to činiti. Za bebinu kožu najbolji je neutralni sapun, bez boje i mirisa. Mana sapuna je ta što se njegovom čestom upotrebom uništava prirodni zaštitni omotač kože.

Šamponi i pjene za kupanje namijenjeni bebama blagog su dejstva i idealni su za pranje tijela i kosice, jer uglavnom ne iritiraju oči. U njihov sastav često ulazi i ekstrakt kamilice koji spriječava upalne procese kože. Losioni su pogodniji za čišćenje kože od ulja, jer uklanjaju sve vrste nečistoće i na koži ostavljaju tanak masni sloj koji ne ometa funkcije kože.

Osim što dobro čiste kožu, losioni sprečavaju (i liječe) upalne procese, koža postaje meka i vlažna, a njeni nabori bivaju dobro zaštićeni, pa se tako smanjuje mogućnost pojave ojeda. Nakon pranja i čišćenja uljem ili losionom, bebinu guzu i pregibe (ispod brade, ispod pazuha, između nožica) neophodno je namazati kvalitetnom dječjom kremom, jer ona sprečava pojavu ojeda.

Na tim mjestima treba nanositi kremu u nešto debljem sloju, dok je na lice i ostale dijelove tijela dovoljno nanijeti tanak sloj kreme. Zadatak bebi-pudera jeste da smanje trenje i apsorbuju suvišnu vlagu. Mnogi pedijatri ih ne preporučuju, jer se višak stavljenog pudera pretvara u grudvice što može da izazove crvenilo kože. Ako ga koristite, nanosite ga u tankom sloju i ne zaboravite da uživate u njezi svog mališana.

Autor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.