Pedijatri upozoravaju: Beba u prvoj godini ne treba da spava u krevetu sa roditeljima

by | 12 Septembra, 2020

Američka akademija pedijatara ističe da beba nikada ne treba da spava sa roditeljima u krevetu zbog povećanog rizika od gušenja, sindroma iznenadne smrti djeteta i drugih opasnih situacija. Ipak, bez obzira na upozorenja, još uvijek postoji veliki broj roditelja koji spavaju sa svojim mališanima.  

Američka akademija pedijatara je protiv zajedničkog spavanja uvijek, a naročito sa bebama mlađim od četiri mjeseca. Oni predlažu da beba spava u istoj prostoriji sa roditeljima, ali u krevecu, barem prvih šest mjeseci, a najbolje bi bilo i tokom cijele prve godine.

Prelazak iz roditeljskog kreveta u krevetac može biti nezgodan u bilo kojem uzrastu. Imajte na umu da se neke najveće razvojne promjene dešavaju u periodu između devetog i dvanaestog mjeseca, a one pomažu bebi da postane samostalnija i da stvara bolju komunikaciju sa vama. Dok se ne navikne na te svoje nove ‘moći’, beba može biti nervoznija, čak i noću.  Neki roditelji čekaju da taj period dođe, pa onda da pređu u krevetac. Drugi pak misle da je bolje ranije da naviknu bebu.

Postoji mnogo dobrih načina, a vi morate da pronađete onaj koji odgovara vašoj porodici i bebinom temperamentu. Neke bebe se lakše naviknu kada roditelj sjedi pored, sigurnije su. Drugima je lakše kada ih ostave same. O ovome možete porazgovarati sa pedijatrom ukoliko ni sami niste sigurni. Kada odaberete način koji vama najviše odgovara, držite se toga. U najvećem broju slučajeva, navikavanje traje do 3 nedjelje. Vrlo je vjerovatno da će beba na početku protestovati, što je sasvim normalno, ali budite uporni. I vi i vaš partner morate biti na istoj strani, naročito kada se beba budi u sred noći. Sjetite se da je ovo samo jedan od koraka u ohrabrivanju bebe da bude samostalnija.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.