Ćufte od kiselog kupusa i mesa

by | 26 Marta, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
450 g miješanog mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
250 g kiselog kupusa ribanca
2 pune kašike sitnog sira
200 g prezle
1 kašika parmezana
1 jaje
ulje
biber
so

Priprema:
1. Crveni luk očistiti i isjeći na kockice. Kiseli kupus, ukoliko je slan, oprati i dobro ocijediti.
2. Na malo ulja propržiti crveni luk da omekša, a potom dodati mljeveno meso, te i njega pržiti dok ne promijeni boju.
3. Ubaciti ocijeđeni kiseli kupus pa kratko pržiti uz neprekidno miješanje. Nastaviti s dinstanjem dolivajući pomalo vode dok kupus ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Skloniti s ringle i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smjesu dodati sitni sir i promiješati. Ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 60 min, a potom od mase oblikovati kuglice veličine kajsije.
5. Kuglice uvaljati u umućeno jaje, a zatim u mješavinu prezle i parmezana.
6. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega panirane kuglice. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 min.

Izvor: Bakina kuja