File sa slatko-kiselim sosom

by | 19 Maja, 2013

Sastojci:

  • 2 svinjska filea
  • 0,5 dl soja sosa
  • 0,5 dl crnog vina
  • 1 kašika žutog šećera
  • 1 kašika meda
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 2 struka mladog luka
  • mešavina začina
  • 500 g mladog graška
  • ulje, so

Za slatko-kiseli sos:

  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašike vuster sosa
  • 2 kašike žutog šećera
  • 3 dl soka od paradajza
  • 1 kašika gustina
  • mješavina začina

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti soja sos, crno vino, žuti šećer, med, bijeli luk u prahu, sitno sjeckani mladi luk i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmiješati pa u njih potopiti filee i ostaviti u frižideru da prenoće. Tokom mirovanja meso povremeno okretati.
2. Odstojalo meso ocijediti od marinade i propržiti na vrelom ulju da porumeni. Zatim postepeno dolivati procijeđenu marinadu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok potopuno ne omekša.
3. Mladi grašak obariti u slanoj vodi.
4. Dinstane filee ostaviti da se prohlade, a potom ih isjeći na tanke kolutove, preliti slatko-kiselim sosom i poslužiti uz mladi grašak.

Slatko-kiseli sos:

1. U šerpici sjediniti sok od paradajza, vuster sos, jabukovo sirće, žuti šećer, gustin i začine po ukusu. Kuvati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne dobije željena gustina.

Izvor: Dobra hrana