Gratinirani račići

by | 16 Januara, 2014

racici

Sastojci:

  • 350 g očišćenih račića
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g šampinjona
  • 2 dl pavlake za kuhanje
  • 150 g pirinča
  • so

Za bešamel:

  • 1 jaje
  • 3 dl mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 40 g putera
  • 20 g parmezana

Priprema:
1. Pirinač obariti u slanoj vodi a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, a šampinjone na listove.
3. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati šampinjone i račiće te i njih kratko propržiti. Potom dodati pavlaku za kuhanje i začine po ukusu te kratko prokuhati. Na kraju dodati obareni pirinač i promiješati.
4. Posebno pripremiti bešamel. U manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu te promiješati i skinuti s ringle. Na kraju dodati umućeno jaje.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti pripremljeni rižoto. Preliti ga bešamel sosom a odozgo posuti rendanim kačkavaljem.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 oC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept