Krompir čorba s celerom

by | 14 Marta, 2014

krompir-corba

Sastojci:

  • 400 g crvenog krompira
  • 8 stabljika celera s lišćem
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 l pileće supe (od kocke)
  • 40 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl mlijeka
  • mješavina začina

Priprema:
1. Krompir oguliti i isjeći na kockice.
2. Stabljike celera odvojiti od listova pa listove sitno isjeckati, a gornji dio stabljika oguliti nožem za guljenje i isjeći na polumjesece.
3. Crni luk isjeći na kockice, a bijeli luk ispasirati.
4. U šerpi sjediniti krompir, stabljike celera, crni i bijeli luk. Sipati pileću supu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok krompir ne omekša. Potom povrće zajedno sa supom izblendati pomoću štapnog miksera da se dobije kašasta smjesa.
5. Posebno u manjem loncu otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne dobije sos.
6. U bešamel sos dodati kašu od povrća i supu, sjeckani list celera i začine po ukusu pa prokuhati. Ukoliko je čorba gusta, dodati još malo pileće supe da bi se dobila željena gustina.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.