Lazanje s mesom

by | 27 Maja, 2013

Sastojci:

  • 30 dkg mljevenog junećeg mesa
  • 2 glavice bijelog luka
  • 1 velika kašičica mljevene kadulje
  • 2-3 glavice crvenog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 2 dcl bijelog vina
  • 3 dcl vode
  • 5 dkg kuhanog paradajza
  • 5 dcl bešamel sosa
  • 25 dkg tijesta za lazanje
  • ulje
  • so
  • biber

Priprema:

1. U prikladnoj posudi na vruće ulje dodajte nasjeckani crveni i bijeli luk. Pržite ovo dok luk ne dobije zlatnu boju.

2. Dodajte mljeveno meso, kuhani paradajz, bijelo vino, nasjeckani peršun i 3 dcl vode – dobro izmiješajte. Kad prokuha smanjite temperaturu. Sos kuhajte 50-ak minuta povremeno miješajući (po potrebi dodavati vodu).

3. Kad je sos gotov slažite lazanje. Na dnu posude stavite sos tek toliko da prekrije dno, a zatim prekrijte sa 1/5 bešamel sosa. Nakon toga dodajte tijesto za lazanje. Tako još dva puta. Na vrh stavite još malo sosa i dodajte bešamel.

4. Tako složene lazanje pecite 45 minuta na temperaturi od 125 stepeni.