Musaka od ribe

by | 9 Juna, 2013

Sastojci:

  • 500 g fileta soma
  • 500 g blitve
  • 2 šargarepe
  • 1/2 korijena celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 3,5 dl neutralne pavlake
  • 3 veća krompira
  • 2 jajeta
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1 kašičica senfa
  • sok od pola limuna
  • mešavina začina

Priprema:

1. Filete soma poprskati sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Blitvu očistiti od peteljki, bijeli luk sitno isjeckati.
3. Krompir zajedno sa korom obariti pa ga oguliti i isjeći na kolutove.
4. Crni luk isjeći na kockice, a šargarepu i celer izrendati na krupno rende.
5. Na malo maslinovog ulja propržiti bijeli luk te dodati blitvu. Pržiti uz neprestano miješanje dok blitva ne omekša, a suvišna tečnost ne ispari.
6. Posebno na malo ulja propržiti crni luk pa dodati šargarepu i celer te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok povrće ne omjekša, a suvišna tečnost ne uvri. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
7. U ohlađeno povrće dodati neutralnu pavlaku, jaje, začine po ukusu i promješati.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti te u nju sipati dinstani spanać da prekrije dno. Preko njega rasporediti filete soma i preliti smjesom od neutralne pavlake.
9. Zatim odgore utisnuti kolutove krompira tako da se na krajevima preklapaju. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok jelo ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana