Musaka s tikvicama i piletinom

by | 4 Decembra, 2013

musaka

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 6 jaja
  • 200 g brašna
  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • 500 g sitnog sira
  • 1 dl pavlake
  • 2 dl mlijeka, ulje
  • mješavina začina
  • so

Priprema:

1. Tikvice oprati pa pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Posoliti ih i ostaviti da puste sok.
2. Potom ih uvaljati u brašno, zatim u umućena 3 jajeta i na kraju pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
3. Pileće bijelo meso isjeći na šnicle i začiniti po ukusu pa propržiti na vrelom ulju. Kada se pržena piletina ohladi, samljeti je na mašini za mljevenje.
4. Posebno na malo ulja propržiti sitni sir.
5. Odgovarajuću vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati red pohovanih tikvica. Po njima rasporediti malo fila od mesa pa malo uprženog sira. Postupak filovanja ponoviti još dva puta i završiti tikvicama.
6. Umutiti preostala jaja s pavlakom, mlijekom i začinima po ukusu. Preliti preko gornjeg sloja tikvica.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept