Pastrmka na povrću

by | 24 Augusta, 2013

IMG_3655

Potrebno je:

  • 4 pastrmke srednje veličine
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 700 g krompira
  • 3 glavice crvenog luka
  • 4 paradajza
  • 2 kašike kapra
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 350 g kajmaka
  • 1 limun
  • origano
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • mješavinu začina

Priprema: 

1. Pastrmke začiniti po ukusu, poprskati sokom od limuna i uvaljati u kukuruzno brašno.
2. Krompir očistiti i isjeći na kolutove, paradajz na kriške, a crveni luk na rebarca.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti krompir, crveni luk i paradajz, dodati peršun, origano, maslinovo ulje i začine po ukusu te polako promiješati.
4. Odgovarajuću vatrostalnu posudu premazati uljem pa u nju poslagati mješano povrće i odgore utisnuti pastrmke.
5. Otopiti polovinu kajmaka i preliti preko pastrmki. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 35 min.
6. Zatim skloniti foliju, posuti kapar i preliti ribu preostalim otopljenim kajmakom. Nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana