Pikantni mađarski gulaš

by | 29 Februara, 2020

Mađari su majstori u pravljenju gulaša. Svako ko je bar jednom u životu probao mađarski gulaš, zatražio je recept. Evo jednog od recepata. Nije ga baš jednostavno napraviti. Potrudite se jer je ukus zaista fantastičan i sigurno smo da ćete uživati u svakom zalogaju…

Sastojci:

350-400 g junećeg mesa
1 glavica crvenog luka
4 kašike ulja
1 čehna bijelog luka
400-500 g kiselog kupusa
1 manja zelena paprika
1 paradajz ili 100 ml gustog soka od paradajza
prstohvat kima
1 kašičica ljute crvene mljevene paprike
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 lovorov list
100 g kisele pavlake 20% mm
1 kašika isjeckanog peršuna
1 kašika brašna (po potrebi)

Priprema:

Mađarski gulaš se dugo priprema. Kiseli kupus i gulaš se pripremaju odvojeno, i na kraju se sastavljaju. Kiseli kupus isjeći na tanke rezance, pa ga isprati u hladnoj vodi i iscijediti rukom. Ako je kupus previše slan i kiseo, ponoviti ispiranje. U šerpu staviti kupus i lovorov list, pa preliti vodom da ogrezne i zagrijati do ključanja. Smanjiti vatru i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 40 minuta. Tokom kuhanja provjeravati da li je kupus pokriven vodom, pa ako je potrebno dodavati toplu vodu. Na kraju kuhanja kupus procijediti i sastaviti sa pripremljenim mesom. Lovorov list sačuvati. Isprati meso u hladnoj vodi, posušiti ga kuhinjskim ubrusom i skinuti prekomjernu masnoću. Isijeći ga na kockice, posoliti i pobiberiti. Oguliti i isjeckati crveni i bijeli luk. Potom oprati papriku, izvaditi sjemenke i isjeckati je na tanke kolutiće. Oprati i oguliti paradajz, pa ga isjeći na kockice.

U dubljem tiganju zagrijati ulje na umjerenoj vatri, pa dodati isjeckan crveni luk. Pržiti nekoliko minuta, a zatim dodati kockice mesa i dobro ih propeći sa svih strana. Dodati mljevenu papriku, kim i isjeckan bijeli luk. Sve dobro promiješati. Zatim dodati isjeckan paradajz i zelenu papriku. Dodati toplu vodu tek da pokrije meso. Poklopiti i dinstati na umjerenoj temperaturi oko 40 minuta. Često promiješati i dodavati po malo tople vode da bi se održalo vrijeme dinstanja.

Pripremljenom mesu dodati skuhan i ocijeđen kiseli kupus i lovorov list. Zajedno dinstati još 15 minuta. Dodati kiselu pavlaku i isjeckan peršun, pa skloniti gulaš sa šporeta. Provjeriti da li je jelo dovoljno slano i dosoliti ako je potrebno. Ukoliko se gulaš dobro zgusnuo nije potrebno dodavati brašno. Ako je rjeđe konzistencije, u pavlaku umiješati kašiku brašna i dodati u gulaš, a zatim kuhati dok se ne zgusne. Na kraju dodati peršun. Mađarski gulaš servirati odmah, još dok je vreo. U posebnu posudu staviti kiselu pavlaku koja odlično ide uz ovo jelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.