Prijedlog za ručak: Punjene paprike na novi način

by | 4 Juna, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 2 crvene paprike
– 2 mlada luka
– 100 g sjemenki suncokreta
– 100 g oraha
– 100 g kikirikija
– 2 šake sojinih mrvica
– tečni paradajz
– ljuta tucana paprika po ukusu
– maslinovo ulje
– so, biber
Za prilog:
– 3 krompira
– malo mlijeka
– puter po potrebi
– 1,5 kašika brašna
– pola vezice mirođije
– malo sirćeta
– pola čaše (od 2 dl) vode
– so, šećer

Priprema:
1. Sjemenke suncokreta, orahe i kikiriki usitniti u blenderu ili u sjeckalici.
2. U šerpici na malo maslinovog ulja ispržiti sitno isjeckan mladi luk. Dodati sojine mrvice i malo paradajza, pa kuhati dok soja ne omekša i malo ne nabubri.
3. Zatim dodati isjeckanu mješavinu, posoliti i pobiberiti po ukusu, te uz povremeno miješanje kuhati nekoliko minuta. Po ukusu dodati ljute tucane paprike.
4. Paprike oprati, izvaditi peteljke s košpicama i napuniti pripremljenom smjesom.
5. U čistu šerpicu sipati malo paradajza, dodati paprike i kuhati nekoliko minuta, samo malo da omekšaju, ali da ostanu i dalje hrskave.
6. Krompir oguliti, skuhati i propasirati. Dodati malo mlijeka i putera, te promiješati i posoliti po ukusu.
7. Na malo putera kratko ispržiti brašno uz stalno miješanje. Dodati vodu, sirće, malo šećera i soli.
8. Ubaciti isjeckanu mirođiju i miješati dok se sos ne zgusne.
9. Punjenu papriku poslužiti uz krompir-pire preliven sosom od mirođije.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.