Ragu sa krompir pireom by 24Kitchen

by | 19 Januara, 2013

Za ragu:

  • 1 kg teletine za kuhanje
  • 2 supene kašike suncokretovog ulja
  • so i biber
  • 2 supene kašike brašna
  • 15 g maslaca
  • 2 glavice crnog luka
  • 6 čenova belog luka
  • 10 plodova crvenog kedra
  • 4 supene kašike sirćeta
  • 2 lovorova lista
  • 330 ml piva

Za kupus:

  • pola glavice crvenog kupusa
  • 1 jabuka
  • 1 glavica vlašca
  • 2 supene kašike smeđeg šećera
  • 2 kašikice cimeta
  • 100 ml vode
  • Za krompir-pire:
  • 800 g krompira
  • 100 ml svježeg mlijeka
  • So i biber

Način pripreme:

1. Isjecite teletinu na komade. Posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno. Isjecite luk na polumjesece.
2. Zagrijte ulje u dubokom tiganju. Propržite 5 minuta meso u njemu, dodajte i malo parče maslaca za bolji ukus. Dodajte luk, sitno isjeckani bijeli luk i zrna crvenog kedra. Zalijte s pola piva i pola sirćeta. Dodajte lovorov list. Sačekajte 1-2 minuta, pa ako ja neophodno dodajte vodu. Poklopite i ostavite ragu da se krčka tri sata (dok meso ne počne da se raspada).
3. Pripremanje kupusa počnite 30 minuta prije kraja pripremanja ragua. Isjecite kupus na tračice i propržite ga u tiganju s uljem. Dodajte oljuštenu jabuku, isjeckanu na tanke kriške, sitno isjeckan luk, sirće i šećer. Dodajte malo vode. Plodove crvenog kedra stavite u cediljku za čaj i potopite je u kupus. Poklopite kupus i ostavite da se krčka 30 minuta, uz povremeno miješanje. Kada kupus omekša, sklonite cediljku.
4. Napravite krompir-pire sa malo svježeg mlijeka i maslaca.
5. Servirajte ragu s mesom, krompir-pireom i dinstanim crvenim kupusom.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen