Rolovane lazanje

by | 25 Oktobra, 2013

rolovane-lazanje1

Sastojci:

  • 12 listova tijesta za lazanje
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 dl soka od paradajza
  • 350 g švapskog sira
  • 250 g kačkavalja
  • 5 dl mlijeka
  • 40 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 30 g parmezana
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • mješavina začina
  • ulje

Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Nastaviti sa dinstanjem, dolijevajući sok od paradajza po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
2. Listove lazanja kratko prokuhati u slanoj vodi da postanu savitljivi.
3. Nakon toga omekšale listove premazati slojem švapskog sira, zatim nanijeti malo fila od mesa i posuti rendanim kačkavaljem. Potom svaki list pažljivo urolati.
4. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati oblikovane rolnice.
5. Posebno otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
6. Pripremljenim sosom preliti rolnice te ih posuti preostalim kačkavaljem i sjeckanim peršunom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept