Svinjetina sa karamelizovanim lukom

by | 19 Oktobra, 2013

Svinjetina-Sa-Karamelizovanim-Lukom

Sastojci:

  • 800 g svinjskog mesa od buta
  • 5 dl crnog vina
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašika šećera
  • 4 mrkve
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 kašika susama
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 0,5 dl ulja
  • začin C, bosiljak, peršun

Priprema:

1. Svinjsko meso isjeći na štapiće, crni luk na kockice, oljuštenu mrkvu na kolutove, a bijeli luk, papričicu i peršun sitno isjeckati.
2. U tiganju na malo ulja propržiti meso da porumeni a potom dolijevati vino i dinstati dok meso ne omekša.
3. U drugoj posudi na malo ulja pržiti crni luk dok ne postane staklast, zatim ga posuti šećerom, te nastaviti prženje na umjerenoj temperaturi kako bi dobio karamel boju. Karamelizovan luk skloniti sa ringle.
4. U trećoj posudi na malo ulja propržiti mrkvu, bijeli luk i ljutu papričicu, pa dodati pire od paradajza i susam te dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok mrkva ne omekša.
5. Sve tri mase sjediniti, dodati bosiljak i začin C po ukusu, sipati 5 dl vode i dinstati dok voda ne uvri a masa se ne zgusne. Gotovo jelo servirati uz bareni pirinač.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.