Pitice od špinata i jaja

by | 11 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 300 g špinata
  • 0,5 dl ulja
  • 2 kašike brašna
  • 3 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • 8 prepeličjih jaja
  • 2 češnja bijelog luka
  • mješavina začina
  • so

Priprema:

1. Špinat očistiti i obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti i sitno isjeckati.
2. Na ulju propržiti brašno i bijeli luk, a zatim dodati špinat te i njega kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Na kraju skloniti sa ringle, začiniti i ostaviti da se ohladi.
3. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 5 mm. Okruglim zupčastim nožem isjeći kvadrate 10×10 cm. Unutar svakog kvadrata zasjeći dva suprotna ugla, a potom ih unakrsno preklopiti da se dobije okvir na pitici.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane prazne pitice. Unutar okvira od tijesta sipati po dvije kašike špinata i odozgo razbiti jedno prepeličje jaje. Okvire premazati umućenim jajetom.
5. Pitice peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.