3 doručka koja će vam pomoći da uspješno i zdravo smršate

by | 25 Maja, 2024

Jednostavni doručak za mršavljenje omogućava vam da duže ostanete siti i pomaže da brže dođete do željene figure

Omlet je odličan način da svom tijelu ujutru obezbjedite proteine koji su vam neophodni. Ovaj obrok je idealan za izgradnju mišića i njihov oporavak. Međutim, jednostavan omlet brzo postaje dosadan i vjerovatno ćete brzo postati gladni.

Zato vam otkrivamo koje namirnice da uključite kako biste brže izgubili kilograme i u isto vrijeme ostali siti. Sve one su posebno odabrane da pomognu u održavanju optimalne težine, što znači da vaš doručak treba da sadrži ne samo proteine, već i vlakna. Zdrave masti i antioksidansi će također pomoći u održavanju optimalne ravnoteže.

Da biste napravili sam omlet, trebate da umutite jaja, malo mlijeka i začine u odvojenoj zdjelici viljuškom, a zatim smjesu sipate u zagrijanu tavu. Vodite računa o količini ulja ili ga potpuno izbacite.

Mediteranski doručak: Omlet sa špinatom i maslinama

Povrće je izuzetno dobro za mršavljenje zbog visokog sadržaja vlakana koje poboljšava varenje. Pored toga, bogato je vodom i ne sadrži mnogo kalorija. Ako pokušavate da povećate unos povrća i bilja, omlet u mediteranskom stilu je jedan od načina. Sadrži proteine, vlakna, antioksidanse, zdrave masti i potpuno je bez ulja. Također, vlakna i masti će vam omogućiti da duže budeti siti. Ako želite još viši unos proteina, ovom omletu možete dodati i sir sa niskim procentom masti.

Meksički doručak: Omlet sa ljutim papričicama

Dokazano je da začinjena hrana ubrzava metabolizam i smanjuje osjećaj gladi, što znači da je takav doručak idealan u skidanju kilograma. Ljute papričice će pomoći da dodate malo začina u uobičajeni doručak, pa vjerovatno nećete imati potrebe da koristite so i biber, a ni ulje. Poznato je da visok unos soli zadržava vodu u organizmu, pa biste mogli da je na ovaj način smanjite. Vašem omletu možete dodati i svježi paradajz, luk i peršun. Ukoliko želite da vas još duže drži sitim, uključite i kuhani grah ili kukuruz.

Začinjeni omlet sa karamelizovanim lukom

Karamelizovani luk je prilično neobičan sastojak za omlet, ali vam omogućava da postignete jak i nezaboravan ukus bez dodavanja sastojaka kao što su sir ili kobasica. Ovo podrazumijeva smanjenje trans-masti i kalorijski unos. Crni luk pored proteina sadrži i vlakna i antioksidanse, pa ga slobodno dodajte vašem omletu. Po želji, možete poslužiti i malo fete i neograničenu količinu svježeg ili prženog povrća.

Donosimo 7 najboljih zamjena za meso

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus