5 savjeta kako kreirati produktivnu i inspirativnu jutarnju rutinu

by | 25 Augusta, 2023

Iako mnogi svoj dan počnu uz jutarnju šoljicu kafe mnogi naučnici tvrde da je najbolje početi ipak sa laganim jutarnjim vježbama

Ukoliko se odlučite na ovu zdravu naviku da jutro počnete sa vježbama to će značajno utjecati na vaše zdravlje, vitku liniju ali i na stres na koji smo često naviknuti tokom dana. Vježbanje, kao što to već znamo, pojačava lučenje takozvanog hormona sreće, a vaš dan će biti sigurno vedriji.

Prirodno svjetlo za buđenje

Kada alarm zazvoni ujutro, vjerovatno vam se neće baš dati ustati odmah. No, važno je da ustanete odmah. Potražite neku od svjetiljki za buđenje koja se postupno pojačava, stimulira izlaženje sunca ili jednostavno držite podignute rolete za prirodno svjetlo koji će biti motivator za buđenje.

Topla voda s limunom

Limunov sok u kombinaciji sa toplom vodom i cimetom je odličan boost za zdravlje, a uz to, instant razbuđuje cijeli organizam.

Tuširanje

Prilikom tuširanja postepeno smanjujte temperaturu vode s tople na hladnu. Hladan tuš razbudit će naš organizam i dati nam energiju za dan koji slijedi.

https://www.ljepotaizdravlje.ba/zdravlje/zasto-je-dobro-svakodnevno-tusiranje-hladnom-vodom

Doručak

Da biste izbjegli previše vremena za pripremu doručka, stvorite sedmični meni koji ćete slijediti. Na taj način možete pripremiti svoje obroke ili sastojke za užurbano jutro unaprijed. Kvalitetan doručak će osigurati da tijelodobije sve potrebne namirnice za funkcioniranje, a osjećat ćemo se spremniji i fokusiraniji na obaveze koje su pred nama.

Lagane jutarnje vježbe

Kratki trening u jutarnjim satima koji ne bi trebao trajati duže od pet minuta je idealan za početak novog dana. Nedugo nakon buđenja savjetuju se vježbe istezanja koje će svakako dobro doći vašem tijelu kao priprema za trening koji slijedi.

Vježba 1

Iz stojećeg položaja savijte i podignite koljeno u visini kukova. Obratite pažnju na to da prste gurate prema gore. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi, a vježbu možete ponoviti 10 puta svakom nogom.

Vježba 2

Iz stojećeg položaja napravite iskorak prema naprijed sa jednom nogom. Obratite pažnju da vam leđa budu ispravljena. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi, a vježbu ponovite 10 puta sa svakom nogom.

Vježba 3

Iz stojećeg položaja spustite se u polu čučanj, dok su vam leđa ispravljena. Nije potrebno da se spuštate u duboki čučanj. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

Vježba 4

Iz ležećeg položaja sa savijenim nogama u koljenima podignite kukove dok se oslanjate samo na stopala. Pazite na položaj ruku, obzirom da one moraju biti uz tijelo. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, a ovaj postupak ponovite 10 puta.

Vježba 5

Postavite se u ležeći položaj, ispružite ruke i noge. Nakon toga, podignite trup i noge prema gore, rukama trebate dodirnuti koljena, a pri tome obratite pažnju na to da ne savijate noge niti ruke. Vježbu ponovite 10 puta.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

oatawa / iStock / Getty Images Plus