6 naučnih razloga zašto bi trebali više spavati

by | 13 Oktobra, 2022

Evo zašto bi trebalo više spavati prema naučnicima

San je neophodan za pravilno funkcionisanje i tijela i uma. Zapravo, san je jednako važan kao izbalansirana ishrana i vježbanje. Iako je individualno koliko nam je sna potrebno, procjenjuje se da odrasle osobe moraju spavati od 7 do 9 sati kako bi pravilno funkcionisale. Ipak, rijetko ko od nas se pridržava ovog pravila, zar ne?

Baš zato, pokušavamo vas ubijediti da san zaista jeste neophodnost, a evo i zašto.

Zašto bi trebalo više da spavamo?

Održavanje tjelesne težine

Osobe koje spavaju manje od 7 sati tokom noći, sklonije su gojenju, pokazala su istraživanja. Rizik od gojaznosti osoba koje malo spavaju je nevjerovatnih 41%! U isto vrijeme, osobe koje spavaju više nemaju ovaj rizik. Razlozi zašto se gojimo kada ne spavamo su brojni, a disbalans hormona, manjak energije i motivacije za vježbanjem, te potreba za više hrane i slatkiša, samo su neki od njih.

Pročitajte i… Mali, ali efikasan trik za dovoljan unos vode i zdraviji organizam

Koncentracija i fokus

Naučna istraživanja pokazala su da neometan san poboljšava akademske preformanse kod djece i adolescenata, pomaže u riješavanju problema i poboljšava memoriju, kako kod djece, tako i kod odraslih.

Jače srce

Osobe koje spavaju manje od 7 sati imaju za 13% veću šansu da dobiju srčani udar. Ova navika povećava i rizik od visokog krvnog pritiska. Stoga, dovoljno sna jača i štiti naše srce.

Rizik od dijabetesa 2

Manjak sna povezan je s rizikom od oboljevanja od dijabetesa tipa 2. Naime, kada malo spavamo, utičemo na disbalans hormona gladi, što dovodi do pojačanog apetita. Samim tim, rizikujemo da obolimo od dijabetesa tipa 2.

Depresija

Mentalni poremećaji, poput depresije i anksioznosti, povezani su s lošim kvalitetom spavanja.

Jak imuni sistem

Istraživanja su pokazala da dobar san poboljšava odgovor tijela na brojna oboljenja. Isto tako, pokazano je da osobe koje spavaju svega 5 sati imaju za 4,5 puta više šanse da dobiju gripu ili da se prehlade. Loš kvalitet sna također utiče i na pojačane upalne procese u našem tijelu, a možemo razviti i hronična oboljenja poput srčanih bolesti, Alchajmera…

 

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio /iStock / Getty Images Plus