6 odličnih savjeta kako jesti više voća i povrća svaki dan

by | 6 Novembra, 2023

Kako jesti više voća i povrća važno je pitanje, ako znamo da samo četvrtina odraslih unosi preporučene količine ovih važnih namirnica tokom dana!

Voće i povrće prepuno je važnih nutrijenata – vitamina, antioksidanasa, a čini nas energičnijim, zbog njega koža izgleda bolje. Međutim, mnoga sprovedena istraživanja nutricionista pokazuju da većina ne unosi preporučene količine voća i povrća, odnosno pet porcija povrća i četiri voća dnevno. U nastavku donosimo šest sjajnih savjeta kako da jedete više voća i povrća svaki dan.

#1 Nešto zeleno uz svaki obrok

Bez obzira na to da li je riječ o prilogu, salati ili povrću, tako ćete povećati šanse da uz obrok pojedete i nešto povrća.

Uz svaki obrok uzmite prilog od povrća ili salatu kao što je rukola s balzamikom i ekstradjevičanskim maslinovim uljem, ili možete prženo zelje s bijelim lukom i drugim biljem i začinima.

#2 Povrtni sos

Nutricionisti predlažu da napravite sos prepun zeleniša, kao što je pesto, i da ga koristite kao preliv za ribu i meso. Ako ga napravite više nego što je potrebno – eto načina da dodate malo ukusa svakom obroku nekoliko dana.

#3 Zamjena za ugljene hidrate

Ako list zelene salate upotrijebite umjesto tortilje, uradili ste dobar posao – i unijeli dodatnu količinu povrća, tj. vitamina. Zdrave varijante, inspirisane keto jelovnikom – s jajima, avokadom i svježim povrćem su odlična zamjena. Zapravo, list salate možete da napunite čim god želite, ali ova varijanta najbolja je za doručak.

#4 Dodajte povrće u umake

Uključivanje povrća u sosove jednostavan je način da ih učinite zanimljivijima.

#5 Ne potcjenjujte smoothie

Započinjanje dana sa smoothiejem odličan je način da dan počnete sa zdravim obrokom i već na početku dana unesete preporučenih 5 porcija voća i povrća!

#6 Eksperimentišite

Uključivanje voća i povrća u ishranu je lakše kada se veselite što ćete ga jesti, pa istražite zanimljive načine pripreme!

Namirnice bogate kolagenom koje vraćaju sjaj i elastičnost vašem tenu

 

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.