Četiri vježbe istezanja koje biste trebali raditi svako jutro

by | 6 Februara, 2023

Naučnici tvrde da istezanje tijela nakon buđenja znatno pomaže u otklanjanju osjećaja pospanosti, ali i pruža olakšanje bolnim i stegnutim mišićima. Stoga vam donosimo četiri vježbe uz koje ćete se razbuditi u tili čas.

Bočno istezanje

Sjedite u Lotus položaj i naginjite se sa rukama ispuženim naprijed, a potom polako isprepletite prste. Vaši dlanovi bi trebali biti okrenuti s vanjske strane. Istegnite ruke prema naprijed, a potom ih podižite iznad glave. Potom se nagnite desno koliko možete, a onda i lijevo. Ova vježba isteže gornji dio tijela, ramena i ruke.

Uvijanje kičme

Lezite na leđa, podignite jednu nogu, a koljeno druge noge primaknite što više stomaku i držite ga suprotnom rukom. Potom polako uvijte kičmu dok vučete koljeno prema podu. Ključno je da istežete i uvijate kičmu, a da pri tome ramena ostanu na podu. Kad se vratite u početni položaj, možete isto ponoviti s drugom stranom tijela. Na ovaj način istežete kičmu, leđa i gluteuse.

Tri jednostavne vježbe za bolna leđa

Podizanje kukova

Sjedite, prekrstite noge i obje ruke stavite iza sebe s dlanovima postavljenim ravno na pod, a prstima okrenutim prema vani. Prebacujte svoju težinu na ruke dok polako spuštate glavu prema nazad. Oslonite se na dlanove dok podižete tijelo i stražnjicu s poda, odnosno prsa i kukove prema plafonu. Zaustavite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa se vratite u početni položaj i ponovite vježbu. Tako ćete istegnuti kukove, stomačne mišiće i prsa.

Istezanje u stojećem položaju

Stanite uspravno i udišite dok podižete ruke iznad glave. Ruke istežite prema gore dok se polako propinjete na prste. Trebate osjetiti istezanje cijelog tijela. Potom izdahnite i vratite se u početni položaj. Nakon toga se nagnite naprijed i dodirnite nožne prste. Trebate osjetiti istezanje cijelog torza, počevši od glave, preko gornjeg, srednjeg i donjeg dijela leža, ramena ruku, prepona i stopala. Ova vježba isteže cijelo tijelo.

5 savjeta kako kreirati produktivnu i inspirativnu jutarnju rutinu

ljepotaizdravlje.ba

undrey / iStock / Getty Images Plus