Dajana Švraka Milutinović otkriva više o suplementaciji kao pomoći za povećanje plodnosti i VTO

by | 20 Oktobra, 2023

Dajana Švraka Milutinović na društvenim mrežama poznatija kao @dashinasuperhrana je magistar farmacije i master ishrane i suplementacije. Dajana radi sa parovima koji se spremaju za roditeljstvo, ali i onima koji kad postignu trudnoću pratimo celi proces ishranom zajedno. Za naš portal govori o suplementaciji kao pomoći u povećanju plodnosti i željene trudnoće

Pored medicinskih intervencija, sve se više pažnje posvećuje ulozi ishrane i suplementacije u povećanju plodnosti, posebno u kontekstu pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO). Kada govorimo o suplementaciji uvek treba naglasiti da se prije upotrebe treba uvijek konsultovati sa stručnim licima jer u suprotnom možemo imati i negativne posledice.

Ključni suplmenti, koji su pokazali najveći benefit u ovom polju su folna kiselina, inozitol, vitamin D i CoQ10.

Folna kiselina (vitamin B9) izdvaja se kao važan nutrijent sa izvanrednim implikacijama za plodnost i proces VTO. Folna kiselina ima temeljnu ulogu u podršci cjelokupnom reproduktivnom zdravlju. Doprinosi proizvodnji i održavanju genetskog materijala (DNK i RNK), što je ključno za zdrav razvoj gameta (spermatozoida i jajnih ćelija). Ona pomaže u održavanju ravnoteže hormona, što je neophodno za redovne menstrualne cikluse i ovulaciju.

Uravnoteženi hormoni stvaraju povoljno okruženje za uspješnu koncepciju. Kvalitet jajnih ćelija koje se dobijaju tokom VTO ključan je faktor za uspjeh. Suplementacija folnom kiselinom pokazala je obećavajuće rezultate u poboljšanju kvaliteta jajnih ćelija, povećavajući vjerovatnoću za uspješnu oplodnju i razvoj embriona.

Suplementacija folnom kiselinom prije konceptualnog procesa smanjuje rizik od hromozomskih abnormalnosti kod embriona, podržavajući razvoj zdravih embriona pogodnih za transfer. Preporučana doza je od 400 do 1000 mikrograma, a najkvalitetniji oblik je metilovani oblik folne kiseline.

Koenzim Q10 (CoQ10) i njegova uloga u povećanju plodnosti i uticaj na uspeh in vitro fertilizacije (IVF) su privukli pažnju medicinske zajednice. Koristeći medicinske studije, možemo da izdvojimo najvažnije uloge CoQ10.

Mitohondrije su energetski centri ćelija i njihova optimalna funkcija je ključna za zdravlje jajeta. CoQ10 je ključna komponenta lanca prenosa elektrona, procesa bitnog za proizvodnju energije u mitohondrijama. Studije su sugerisale da suplementacija CoQ10 može poboljšati funkciju mitohondrija, što potencijalno dovodi do boljeg kvaliteta jajnih ćelija i većih šansi za uspkešnu oplodnju.

Napredna starosna dob je povezana sa smanjenom plodnošću. Uloga CoQ10 u podršci funkciji mitohondrija postaje posebno relevantna kako žene stare. Studije su istraživale potencijal suplementacije CoQ10 u ublažavanju starenjem povezanog opadanja plodnosti putem promovisanja boljeg kvaliteta jajnih ćelija i funkcije jajnika.

Medicinske studije sugerišu da vitamin D igra ulogu u regulaciji ključnih reproduktivnih hormona, kao što su folikulostimulišući hormon (FSH) i lutinizirajući hormon (LH). Uravnoteženi nivoi hormona su ključni za optimalnu plodnost i uspešne ishode VTO.

Adekvatni nivoi vitamina D su povezani sa poboljšanom ovulacionom funkcijom. Istraživanja ukazuju da nedostatak vitamina D može doprineti nepravilnim menstrualnim ciklusima i anovulaciji, što oboje može uticati na plodnost. Optimalni status vitamina D povezan je sa zdravijim okruženjem endometrijuma, što je ključno za implantaciju embriona tokom VTO.

On može uticati na receptivnost endometrijuma i poboljšati stope uspjeha VTO.
Prekomjerna suplementacija vitaminom D može dovesti do povišenih nivoa kalcijuma u krvi, stanja poznatog kao hiperkalcemija. To može imati štetne efekte na funkciju bubrega i zdravlje kostiju. Suprotno njegovoj korisnoj ulozi, prekomerni unos vitamina D tokom trudnoće je povezan sa nepoželjnim ishodima, kao što su gestacijski dijabetes i prevremeni porođaj, dok u procesu pripreme za VTO može doći do stvaranja cista ako ga imamo u većim količnama. To naglašava važnost precizne doziranosti.

Vitamin D ima ključnu ulogu u povećanju plodnosti i VTO procesu, međutim, oprezna suplementacija je od suštinskog značaja, jer prekomerni unos može dovesti do štetnih efekata.

Dajana Švraka Milutinović otkriva više o ishrani kao pomoći u povećanju plodnosti i željene trudnoće

Brojna istraživanja su istakla vezu između inozitola i regulacije hormona ključnih za plodnost. Inozitol, posebno oblik mio-inozitol, pokazuje sposobnost da utiče na osjetljivost na insulin i regulaciju gonadotropnih hormona poput folikulostimulišućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH). Ovi hormoni su ključni za zdravu ovulaciju i menstrualne cikluse.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je često povezan sa hormonskom neravnotežom koja može uticati na plodnost. Studije su istraživale ulogu inozitola, posebno mio-inozitola, u tretmanu PCOS-a i poboljšanju plodnosti kod žena sa ovim stanjem. U istraživanjima vezanim za plodnost i VTO, često se koriste doze od 2-4 grama mio-inozitola dnevno. Ove doze su pokazale pozitivne efekte na hormonsku ravnotežu, ovulaciju i kvalitet jajnih ćelija.

Važno je napomenuti da se inozitol najbolje apsorbuje kada se uzima zajedno sa folnom kiselinom, što može dodatno poboljšati njegove efekte na plodnost. Priprema za VTO i povećanje plodnosti zahtevaju sveobuhvatan pristup, uključujući i pažljivo planiranu suplementaciju. Folna kiselina, inozitol, mio-inozitol, koenzim Q10 i vitamin D su nutrijenti koji mogu značajno doprinijeti optimizaciji plodnosti. Prije nego što započnete bilo koji režim suplementacije, važno je da se konsultujete sa svojim ginekologom, endokrinologom ili stručnjakom za ishranu kako biste prilagodili doze svojim individualnim potrebama.

Individualno prilagođavanje doza i pravilan nadzor pod stručnim nadzorom mogu osigurati najbolje rezultate i pomoći vam da ostvarite svoje roditeljske snove.

Za sva pitanja i dodatne konsultacije Dajanu možete kontaktirati putem Instagrama @dashinasuperhrana

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.