
Tri recepta zbog kojih ćete zavoljeti cveklu
Odavno smo shvatili kako cvekla nije stvorena samo za pripremu salata već da ovaj ljubičasti plod nudi puno više. Donosimo tri recepta zbog kojih ć...
Živimo u svakodnevici koja je svakim danom sve užurbanija, a kako bi zadovoljili apetit volimo spremati laganije obroke, stoga donosimo recept koji će probuditi vašu želju da na svojim stolovima servirate nešto drugačije
Sastojci:
170 g crvenog graha iz konzerve
100 g kvinoje
280 ml povrtnog temeljca
1 svježa žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3 glavice mladog luka
3 kašike vinskog sirćeta
2 kašike sojinog umaka
1 limeta
1 kašika umaka od čili papričica
1 kašika grubo sjeckanog peršuna
maslinovo ulje
so i biber
Pročitajte i… Smoothie s borovnicama kojem ćete teško odoljeti
Priprema:
U lončić s vrelom supom dodajte kvinoju, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta, a potom lončić maknite s vatre i ostavite da odstoji poklopljen još pet minuta. Za to vrijeme ljubičasti luk i papriku narežite na kockice, mladi luk nasjeckajte, a limetin sok iscijedite. Kvinoju rasporedite po dnu široke posude i ostavite da se hladi, a za to vrijeme u zdjelu ulijte malo maslinovog ulja, polovicu limetinog soka, sojin umak, vinsko sirće, dodajte umak od ljutih papričica, začinite sa solju i biberom te pjenjačom napravite dressing. Zatim u zdjelu s dressingom dodajte ocijeđeni grah iz konzerve, narezanu papriku i ljubičasti luk, sjeckani mladi luk, ohlađenu kvinoju i nježno izmiješajte sastojke. Gotovu salatu rasporedite na tanjire, posipajte je sjeckanim peršunom i poslužite.
Nelea Reazanteva / iStock / Getty Images Plus