Dizanje tegova i benefiti za zdravlje

by | 5 Januara, 2022
Dizanje tegova i benefiti za zdravlje

Dizanje tegova ne samo da pruža dobar osjećaj – uz njega stižu i benefiti za zdravlje! Da, ova vrsta treninga može da vas zaštiti od određenih bolesti i zdravstvenih problema koje donese starenje…

Ovakve vježbe poboljšaće vaše mentalno zdravlje i pojačati metabolizam. Tegovi kao rekvizit za vježbanje svakako bi trebalo da budu dio vaše fitness rutine, uz uravnoteženu ishranu.

Dizanje tegova i benefiti za zdravlje

U benefite koje dizanje tegova donosi vašem zdravlja ubrajaju se:

– smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa II. Ako se nivo glukoze u krvi ostavi bez nadzora i postane previsoka, to može imati ozbiljne posljedice poput moždanog udara, oštećenja nerava, sljepoće

istraživanje sa Univerziteta Iowa pokazalo je da dizanje tegova kraće od jednoga sata sedmično može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara i do 70 %.

 

– dizanje tegova jako je korisno za osobe s artritisom – na stranici Artritis Action ističu kako je redovno vježbanje neophodno jer pomaže u jačanju mišića koji štite zglobove. Što ste manje aktivni, mišići postaju slabiji, zglobovi manje stabilni i to uzrokuje bol kad se krećete.

– tegovi će pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze i poboljšavanju snage, ravnoteže i držanja tijela.

– NHS preporučuje svim odraslim osobama iznad 35. godine života da barem dva dana  sedmično rade na jačanju mišića.

– dizanje tegova može da uravnoteži hormonalne probleme poput sindroma policističnih jajnika s kojim se bori mnogo žena. Postoje studije koje su pokazale da je upravo trening snage jedan od načina kako možete uravnotežiti hormonalno zdravlje.

Trening snage učiniće puno dobrog za vaše mentalno zdravlje – osjećaćete se fizički jači i imati više samopouzdanja.

U nastavku pogledajte video u kojem su predstavljene vježbe s tegovima za početnike…

ljepotaizdravlje.ba

Yuri_Arcurs / iStock via Getty Images Plus