Pauza je najvažniji dio treninga?

by | 2 Februara, 2013

Ako želite smršati i oblikovati tijelo, osim na vježbanje, pažnju biste trebali posvetiti i pauzama. Sportski stručnjaci sa Sterling univerziteta tvrde da periodi odmaranja između napornih vježbi pomažu da postignete najbolje rezultate.

U studiji je posmatran različit metod vožnje bicikla. Naučnici su mjerili razlike između jednog sata neprekidne vožnje bicikla i slučaja kada okrećemo pedale 5 minuta, a potom pravimo odmor u trajanju od 5 minuta i tako u nekoliko uzastopnih ponavljanja. Rezultati istraživanja su veoma zanimljivi. Naime, druga grupa je imala bolje rezultate na ocjeni snage i performansi. To je dokaz da kratke serije vježbi čine da se naši mišići lakše oporave, čak iako je riječ o veoma napornim vježbama, piše Cosmopolitan.

Mnogi fitness programi primjenjuju ovaj metod, a i vi ga, veoma lako možete ugraditi u svoju uobičajenu rutinu vježbanja. Umjesto sat vremena trčanja na traci, probajte sa sprintom pola sata, zatim trčite jedan minut, a potom se odmarajte hodajući i tako nekoliko puta. Na taj način postižu se mnogo bolji rezultati, lakše sagorijevaju kalorije, te obezbjeđuje vrijeme potrebno mišićima da se odmore.

Izvor: ljepota.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.