Ruski zaokret – vježba za aktivaciju svih trbušnih mišića

by | 14 Augusta, 2020

Jeste li čuli za popularni Russian Twist?! To je  jedna od najpopularnijih i najjednostavnijih vježbi kada je u pitanju vježbanje usmjereno na poboljšanje tonusa trbušnih mišića i gubljenje masnih naslaga sa tog dijela tijela.

Ruski zaokret poprilično je jednostavna vježba koju uz malo volje može izvesti svako, a dobrobiti koje ima na tijelu zaista su brojne.

  • Ruski zaokret sjajno topi kalorije. Dodate li tome i dodatnu težinu u obliku tega, vježba će biti još uspješnija, naročito ako se borite s viškom masnoće sa strane bokova i struka, poznatog kao “spojleri”.
  • S obzirom na to da je vježba usmjerena prema abdominalnom području, izvrsno jača snagu svih trbušnih mišića, a time i čitavog tijela; ne daje samo lijep izgled.
  • Jača ravni trbušni mišić (rectus abdominis) koji učestvuje u održavanju uspravnog držanja i disanja.
  • Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer se pri izvođenju i trošenju kalorija poseže za masnoćom koja je nataložena u predjelu stomaka, a upravo je ona najveći neprijatelj brojnih oboljenja.
  • Jača spoljašnje kose trbušne mišiće.
  • Utiče na uspravno držanje, a time se izravno poboljšava čitava silueta, pa i samopouzdanje.
  • Pomaže u svakodnevnim aktivnostima kao što je vezanje cipela, skupljanje djetetovih igračaka sa poda, podizanje nakon dugog sjedenja na niskom krevetu ili klupi i slično.

Kako pravilno izvesti ruski zaokret?

Sjedite tako da vam koljena budu savijena, a prsa podignuta, te da trup i noge čine slovo V. Pripazite na to da vam kičma bude što ravnija.

Sada vam preostaje da se okrećete s jedne na drugu stranu, držeći pritom noge lagano podignute od tla. Za dodatni učinak možete se koristiti i tegovima koje ćete držati sa obje ruke i ravnomjerno ih premještati s jedne strane na drugu.

Ako vam je teško držati noge nekoliko centimetara iznad tla, možete ih spustiti na tlo, ali tada će i pritisak na trbušne mišiće biti nešto manji. U svakom slučaju, pripazite na to da se ne savijate i da vam središnji dio tijela ne propada prema tlu, a ramena prema unutra.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images