Vježbe za istezanje – zašto su tako važne?

by | 19 Januara, 2022
Vježbe za istezanje

Zašto su tako važne vježbe za istezanje i da li bi trebalo da ih radimo kao zaseban trening? Odgovore vam nudimo u nastavku…

Vjerovatno se istežete desetak minuta prije trčanja ili plivanja, možda i poslije treninga u teretani. Ali, stručnjaci tvrde da je bolje da istezanju posvetimo cijeli jedan trening. I ne samo to – upozoravaju da kod istezanja nema žurbe, sve mora da se radi precizno i polako.

Vježbe za istezanje – zašto su tako važne?

Prvo i najvažnije – ako se redovno istežete tijelu činite veliku uslugu, prevenirate povrede i povećavate fleksibilnost, što je i potvrđeno u rezultatima u časopisu International Journal of Sports Physical Therapy.

Pročitajte i… Vježbe za istezanje su gorivo za naše tijelo i um

Naravno, ovo nisu jedini benefiti koje vam donosi istezanje. U nastavku ukazujemo na još nekoliko dobrih strana ako redovno radite vježbe za istezanje.

#1 Zategnuta, a elastična koža

Protok krvi u mišićima značajno se povećava kod istezanja. Ubraz metabolizam doprinosi sagorijevanju masnih naslaga, pa koža postaje zategnutija. Posljedično, moguće je da tako smanjite i celulit u predjelu stomaka i butina.

#2 Ispravno držanje

Ako redovno vježbate time poboljšavate i ravnotežu i ublažavate napetost mišićima. Bolovi u leđima (ako pravilno izvodite vježbe) se smanjuju, sprečava se nakupljanje soli, ispravljaju nepravilnosti u držanju…

Pročitajte i… Jednostavna rutina istezanja – korak po korak

#3 Bezbolan ciklus

Redovna fizička aktivnost povećava cirkulaciju krvi u karličnom dijelu i opušta mišiće, a to će za rezultat imati normalizaciju ciklusa, manje grčeve materice. Osim toga, izdržljivost i elastičnost u predjelu karlice mogu da poboljšaju i vaš seksualni život.

#4 Rješavanje stresa

Istezanjem se borite protiv grčeva i stezanja u mišićima koji su uzrokovani oslobađanjem hormona stresa. Opuštanje normalizuje nervnu provodljivost i pomaže u suočavanju sa negativnim emocijama.

#5 Psihološki efekat

Vježbe za istezanje ispaviće vaša leđa, popraviti vaš hod – dakle vaša figura izgledaće sve bolje i bolje, pa ćete se i vi osjećati bolje. Dakle, vježbe istezanja imaju i pozitivan psihološki efekat.

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.