Hrana je osnova zdravog života: Zdravo može biti ukusno!

by | 28 Marta, 2022
zdravo moze biti ukusno

Koliko je pravilna ishrana važna za zdravlje ne treba posebno isticati, ali je važno rušiti “mit” da zdrava hrana nije ukusna. Baš to da – zdravo može biti ukusno – ističe magistrica farmacije i nutricionizma Asja Sirbubalo koju pratimo na Instagram profilu @mrvice_zdravlja

Pripremajući zdrave i lagane obroke na web stranici i društvenim mrežama kompanije Bingo, kao i na svom Instagram profilu Asja je privukla pažnju pratilaca koji su s oduševljenjem prihvatili njene jednostavne zdrave recepte.

zdravo moze biti ukusno

Naime, Asja je svoje zdrave namirnice pronašla u Bingo trgovinama, a onda je svojim pratiocima pokazala na koji način pravilno ih kombinovati u slasne i zdrave obroke.

Takođe, ovom je prilikom istakla da zdrav obrok ne mora nužno značiti i skup.

Sve njene nove recepte od 24. marta do 7. aprila možete pronaći na Bingovoj web stranici i društvenim mrežama, jer kroz ovu kampanju Asja učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja koji se svake godine obilježava 7. aprila.

Zdrava hrana je pola zdravlja

Mudrost iz naslova iznad ističe Asja i pojašnjava važnost pravilne ishrane.

“Osnova zdravog života su pravilna ishrana, a to znači jesti umjereno, raznovrsno, sezonski, lokalno i prilagođeno individualnim potrebama. Redovna fizička aktivnost, izbjegavanje stresa i kvalitetan san su takođe bitni. U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo važnosti zdravih životnih navika i njihove povezanosti sa jakim imunitetom. Sve navedeno se ne gradi preko noći, već se zdrave životne navike postepeno usvajaju dok na kraju ne postanu stil života. Ishranom puno možemo uraditi i na prevenciji brojnih hroničnih bolesti, koje onesposobljavaju pojedince i predstavljaju veliko ekonomsko opterećenje za društvo. Prevencija kroz zdrav životni stil u konačnici je mnogo isplativija, kako za pojedinca, tako i za društvo”, ističe Asja.

zdravo moze biti ukusno

Naša sagovornica kaže kako je važno da ne preskačemo obroke, a da bismo to postigli potrebno je planirati i poznavati namirnice.

“Našem organizmu trebaju i proteini, i ugljeni hidrati i masti. Izbacivanjem jedne vrste namirnica iz svoje ishrane pravimo disbalans u tijelu. Bitno je da u svakom obroku imamo neki izvor proteina, vlakana, dobre masti. Kombinacije bi uvijek trebalo da budu u skladu sa pravilom zdravog tanjira, jer takve kombinacije neće izazivati nagle skokove glukoze u krvi, a to uvijek želimo izbjeći, jer nakon naglog skoka glukoze slijedi i njen pad, pa se osjećamo  pospano, umorno i vrlo brzo smo opet gladni, iako smo jeli prije 2-3 sata. Osim toga takvi  skokovi glukoze se povezuju sa tihim upalama u organizmu, koje su dobra podloga za brojne hronične bolesti”, pojašnjava Asja.

Upoznajte koncept “Zdravi tanjir”

Kako Asja uvijek ističe da je zdravi tanjir osnova za balans u našem organizmu, zamolili smo je da za čitateljice Ljepota&Zdravlje portala pojasni pojam “zdravog tanjira”.

zdravo moze biti ukusno

“Kada planiramo obrok najbolje se držati pravila zdravog tanjira. To znači da kada vizuelno podijelimo svoj tanjir zamišljenim linijama na jednu polovinu stavimo povrće s malo ugljenih hidrata poput zelenog lisnatog, kupusnjača (brokoli, karfiol, kupus), paprika, prasa, tikvica… Drugu polovinu tanjira ponovo podijelimo na pola, tako da praktično ¼ tanjira čini izvor složenih ugljenih hidrata (riža ili druge žitarice, krompir), a na preostalu ¼  dodamo jedan od izvora proteina – meso, riba, jaja, mahunarke, gljive. U pripremi jela uvijek koristiti maslinovo ulje, nezavisno od toga da li ga koristimo za salate  li kuhanje”, objašnjava Asja.

zdravo moze biti ukusno

Ona ističe da je česta zabluda da se maslinovo ulje ne smije zagrijavati. Naprotiv, ono ima dosta visoku tačku pušenja, te na svim temperaturama ispod 210 stepeni ga bezbijedno možemo koristiti (pod uslovom da je ekstra djevičansko).

Zdravo može biti ukusno

“Danas se mediteranska ishrana smatra zlatnim standardom zdrave ishrane, a njen temelj jeste između ostalog maslinovo ulje. Poželjno je da barem 2 puta sedmično konzumiramo ribu i to plavu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, kao što je skuša, koja je dosta povoljna i jednostavna za pripremu. I na kraju, ne  zaboraviti na vodu, bez vode nema ni balansa u našem organizmu. Unos vode treba biti u skladu sa našim potrebama, fizičkom aktivnošću, stanjem tijela, ali ne ispod 30 ml po kg tjelesne mase”, dodaje Asja.

Mnogi izbjegavaju “zdravi tanjir” smatrajući kako takva jela nisu ukusna, ali naša sagovornica kaže: “zdravo može biti ukusno” i da po svoje namirnice ide u domaće trgovine Bingo gdje pronalazi sve što joj je potrebno za nutritivno izbalansirani obrok.

Tako se u njenoj korpi nađu i namirnice partnera i prijatelja projekta “Bingo dani zdravlja”:  Oaza, Balans, Imlek i Berny. U okviru kampanje “Bingo dani zdravlja”, na Svjetski dan zdravlja 7. aprila, Asja će osim obroka pripremiti i još neka  znenađenja u saradnji sa Bingom, vrijedna vaše pažnje, pa (za)pratite društvene mreže Bingo trgovina i Asjin Instagram profil @mrvice_zdravlja.

ljepotaizdravlje.ba

Asja Sirbubalo / LJ&Z

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.