Da li je tortilja stvarno zdravija od hljeba?

Nisu sve tortilje i svaka kriška hljeba jednako zdrave. O tome šta odabrati, savjetuje dijetetičarka Emily Wunder.

by | 9 Marta, 2021

A kako onda odabrati najbolji proizvod?

Za početak je najpametnije pogledati šta piše na proizvodu – šta sadrži. Wunder savjetuje da dobro pogledajte sastoje jer je danas pred nama puno mogućnosti – postoje hljeb i tortilje od paprike, špinata, žitarica… i sve to zvuči superzdravo, ali ipak ćete više znati kada pročitate deklaracije na proizvodima i saznati nalazi li se u vašem pecivu i neki dodatak koji vam ne treba – poput soli ili šećera.

Zapamtite da će se na prednjoj strani proizvoda uvijek naći svi istaknuti podaci o tome koliko je proizvod dobar ili ukusan, ali tek na poleđini možete saznati pravo stanje stvari. Kako se unos šećera u organizam mora kontrolisati i trebao bi činiti otprilike oko 10 posto dnevnog unosa kalorija, važno je uzeti si vremena kako bi odabrali najbolji proizvod.

Uz to, sastojci su često navedeni u obliku količine, pa će na vrhu spiska biti namirnice koje imaju i najveću koncentraciju u proizvodu. Ako ste raspoloženi za tortilju, pazite da nema dodanih aditiva, a kao i u slučaju svake namirnice, što je manje sastojaka, to bolje.

Uz zdrava imena poput agave ili javorovog sirupa, mogu se skrivati i ulja ili vještačka sladila, između ostalog. Bilo da kupujete hljeb ili tortilju, kroz popis sastojaka valja temeljno proći jer je to najbolji alat za spoznaju nudi li vama ta namirnica sve potrebne nutrijente.

“Kada provjeravate sastojke imajte na umu da oko 28 g hljeba nudi oko 69 kalorija, 0.9 posto masnoće, 12 g ugljenih hidrata i 3.6 g proteina. Jedna tortilja od integralnih žitarica ima oko 110 kalorija, 2 g masnoća, 22 g ugljikohidrata i 4 g proteina”, pojasnila je Wunder te dodala kako je dobro uvijek uporediti proizvode. I dok će vam spisak sastojaka dati do znanja šta jedete, važno je i to kako se vi nakon jednog obroka osjećate. Imate li više energije nakon što pojedete tortilju ili baš suprotno? Pratiti svoje tijelo i sastojke proizvoda znači dobar put ka uspjehu – iznutra ali i izvana.

Kako Wunder ističe: “Samo zapamtite da su svi proizvodi različiti i da je potrebno uvijek gledati deklaracije kako biste znali dobro što unosite u organizam.”

ordinacija.vecernji.hr

Oksana Chaun / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.