Posledice poremećaja u ishrani

by | 6 Februara, 2011

Posljednjih godina hollywoodski trend drastičnog mršavljenja među glumicama nailazi na ozbiljne kritike, jer nekontrolisano gubljenje kilograma izaziva različite poremećaje u ishrani koji mogu da budu pogubni za cijeli organizam, a ponekad mogu da izazovu i trajna oštecenja. Brojne su i veoma ozbiljne posljedice anoreksije i bulimije, ali i prekomjernog unošenja hrane. Ovo su samo neke od njih:
 

Neplodnost

Nedostatak masnog tkiva može da prekine ovulaciju, dok višak sala može da izazove ozbiljan poremecaj nivoa hormona. Ipak, dobra vijest je to što se kod vecine žena, nakon uspostavljanja normalne ishrane i idealne težine, ovi problemi povlace i ne ostavljaju dugotrajne posljedice.
 

Srčani problemi

Anoreksija bukvalno izgladnjuje srce i čini ga slabijim, dok dehidratacija u slučaju bulimije (zbog čestog namjernog povraćanja) izaziva poremećaj nivoa elektrolita, što povecava rizik od srčanog udara. Na svu sreću, većina poremećaja se povlači nakon što se povrati normalna tjelesna težina.

Gubitak zuba

Namjerno, svakodnevno povracanje može da uzrokuje češću pojavu karijesa, oboljenja gingive i gubitak zuba, jer želucana kiselina oštecuje zubnu gle. U ekstremnim slučajevima, bulimija i anoreksija izazivaju potpuni gubitak zuba prije tridesete godine života.

Nadimanje stomaka

Poremećaji u ishrani uzrokuju veliki broj različitih problema, od gorušice do opstipacije, od kojih mnogi mogu da izazovu i nadimanje stomaka – što kod osoba koje su opsjednute izgledom stvara još gori osjećaj. Prejedanje, a potom povraćanje, stimulišu hiperaktivnost pljuvačnih žlijezda, što izaziva otecenost lica.

Prekomjerno uzimanje medikamenata

Tipične doze lijekova određuju se na osnovu normalne tjelesne težine, tako da žene koje su neuhranjene (ispod prosjeka), zbog poremećaja u ishrani, mogu nesvjesno da se predoziraju. Nažalost, suviše mršave hollywoodske zvijezde i dalje nameću svoj nezdrav izgled kao ideal. Linija koja odvaja “glamurozno” i “bolesno” je suviše tanka. Poremećaji u ishrani su veoma ozbiljna prijetnja zdravlju i svim ženama koje pate od njih neophodna je strućna pomoć.

Kako da pomognete prijateljici

Ako mislite da neka vama bliska osoba pati od poremećaja u ishrani, otvoreno i direktno razgovarajte sa njom. Iako se radi o osjetljivom pitanju, razgovor može da joj pomogne, prije svega da shvati i prizna problem. Na početku možete očekivati njen otpor i odbrambeni stav, ali nastavite sa razgovorima. Ako to ne pomogne, razgovarajte sa njenim suprugom (dečkom) ili roditeljima i informišite se gdje bi mogla da dobije adekvatnu, stručnu pomoć.

Info plus
Iako zapravo i muškarci mogu da pate od poremećaja u ishrani, oko 95% oboljelih od anoreksije i bulimije su žene.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.