Samo jedna mala promjena i kilogrami nestaju!

by | 30 Septembra, 2011
Želite da smršate, a da se ne prepustite raznim dijetama koje izgladnjuju ili rigoroznim shakeovima? Sve što trebate da napravite jeste da lakše ručate.
Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Cornell koji tvrde kako naše tijelo nema mehanizam koji bi primijetio malu promjenu u unosu energije. 
Ispitanici koji su za ručak smanjili porciju jela poslije nisu osjećali jaku glad pa nisu kompenzirali taj ‘manji ‘ručak s više kalorija naveče. 
 
‘Male promjene u unosu energije mogu pomoći u prevenciji debljanja. Jedan način je konzumacija ručka sa kontrolisanim unosom kalorija nekoliko puta sedmično’, objasnila je Carly Pacanowski, koautorica istraživanja. 
 
Njen tim je pratio unos hrane 17 osoba koje su jedne sedmice jele šta god su htjele. Iduće dvije sedmice polovina ispitanika je jela ručak s kontrolisanim unosom kalorija, dok su za druge obroke mogli da pojedu koliko god su htjeli. Zadnje dvije sedmice je isti režim ishrane slijedila druga skupina ispitanika. 
 
Dok su jeli ograničenu porciju ručka svi su ispitanici dnevno konzumirali 250 kalorija manje i prosječno izgubili pola kilograma. 
 
‘Kroz jednu godinu ovakav bi režim mogao rezultirati s najmanje 11,36 kilograma manje’, zaključio je David Levitsky, jedan od autora studije objavljene u časopisu Appetite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.