Supe su idealan saveznik zdravlja i gubitka kilograma, a evo zašto…

by | 13 Oktobra, 2020

Supa je izvrstan dodatak ishrani koja pomaže u kontroli težine. Studije su otkrile da je kod osoba koje redovno jedu supu manja vjerovatnoća da budu pretile, u poređenju s onima koji supu uopšte ne jedu. Supa je niskokalorična i istodovremeno nevjerovatno zasitna. Uključivanje supe u dnevni meni može pomoći u smanjenju unesenih kalorija.

Supa je super i zato što:

#1 Grije

Kad vam je hladno, tanjir supe može vas ugrijati. Nutricionisti preporučuju vruću supu od dobro kuhanog korjenastog povrća i začina.

#2 Hidratizuje

Supa pomaže održavati tijelo hidratizovanim. Zimi se obično znojimo manje nego u vrućim ljetnim danima i mogli bismo zanemariti unos tekućine. Osim što sadrži samo vodu, supa sadrži i so koja pomaže tijelu da zadrži vlagu.

#3 Savršen je sportski napitak

Sportska pića opskrbljuju tijelo ugljeniom hidratima i elektrolitima. Glavni elektrolit u njima je natrijum. Sol sadrži puno natrijauma i čini supu hranjivom i zdravom alternativom sportskom piću. Supa takođe osigurava tekućinu, energiju i elektrolite, što je čini savršenom hranom prije vježbanja.

#4 Ublažava simptome prehlade

Iako pileća supa neće učiniti da bolest nestane, ona može ublažiti simptome. Unošenje toplih tekućina, poput pileće supe, može biti umirujuće i može olakšati protok sluzi.

#5 Puna je viitamina

Nutricionisti predlažu upotrebu zelenog, narandžastog i crvenog povrća za kuhanje supe, jer je bogato vitaminima, poput vitamina B-kompleksa, A, C i K. Zeleno bilje, poput peršuna i celera, učiniće supu još zdravijom zbog sadržaja željeza i vitamina C.

#6 Pomaže u održavanju zdrave težine

Supa je izvrstan dodatak ishrani koja pomaže u kontroli težine. Studije su otkrile da je kod osoba koje redovno jedu supu manja vjerojatnoća da budu pretile, u poređenju onima koji supu uopšte ne jedu. Supa je niskokalorična i istovremeno nevjerovatno zasitna. Uključivanje supe u dnevni meni može pomoći smanjiti broj unesenih kalorija.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr