5 namirnica koje je bolje kupovati smrznute

by | 24 Novembra, 2021
smrznute namirnice

Smrzavanje će spriječiti brzo kvarenje – pa je ovih pet namirnica bolje kupovati smrznute…

Ponekad smrznute namirnice imaju i više nutritivnih vrijednosti od svježih, a niske temperature će spriječiti njihovo kvarenje. Takođe, moći ćete da ih konzumirate i van sezone, a ove namirnice su zbog toga, ali i drugih razloga, bolje smrznute nego svježe, piše onhealth.com

5 namirnica koje je bolje kupovati smrznute

#1 Bobičasto voće

Maline, jagode i borovnice slatko su ljetno voće, no nerijetko se dogodi da ga zahvati plijesan još i na policama trgovina. S druge strane, smrznuto voće neće zahvatiti plijesan te će biti spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.

Pročitajte i… Da li je smrznuto voće i povrće zdravo?

#2 Grašak

Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi, i to jer svježi grašak gubi vitamine i minerale u nekoliko sati ili dana od ubiranja. Smrznuta verzija pak, ubrana je, pripremljena te smrznuta u trenucima kada je nutritivna vrijednost graška najveća.

smrznuti grašak

AnaMOMarques / iStock via Getty Images Plus

#3 Brokula

Nutritivne vrijednosti brokule ne mijenjaju se smrzavanjem, no svježa brokula ubrzo će postati blijeda i opuštena. Ona će smrznuta pak ostati svježa tjednima.

Pročitajte i… Brokuka – zeleni cvijet zdravlja

#4 Mljevena junetina

Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je takvo meso izloženije kiseoniku. U tom je obliku meso izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok smrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija.

#5 Mango

Ključni problem odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti. No, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme za ubrati voće i smrznuti ga, stoga je i smrznuta verzija puno bolji izbor nego ona svježa.

ljepotaizdravlje.ba

Issaurinko, AnaMOMarques / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.