Otkrijte koji jesenji plod snižava holesterol

by | 13 Oktobra, 2013

Ako imate povišeni holesterol trebate znati da nar može ukloniti neke štete nastale zbog unosa brze masne hrane, sugeriše novo istraživanje.

holesterol

Španski naučnici testirali su uticaj tablete pune hemikalija dobijenih iz nara (u narodu poznat i kao šipak), odnosno polifenola, na krvožilni sistem svinja.

Svinje su izabrali jer je njihov krvožilni sistem sličan ljudskom. Zbog toga što su ih hranili masnom hranom naučnici se nisu iznenadili što su im krvne žile, a posebno delikatne unutrašnje stijenke, uskoro bile oštećene.

Stijenke, odnosno endotel, su važne jer ispuštaju materiju koja kontroliše širenje i stezanje krvnih žila. Njihovo oštećenje može biti prva faza ateroskleroze – otvrdnuće arterija koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Krvne žile u svinja koje su se hranile masnoćama bile su manje elastične. Životinje su proizvodile i manje nitričnog oksida, plina koji širi krvne žile, a svinje su imale i neke druge srčane probleme.

Međutim, dnevna doza Pomanexa, dodatka prehrani koji sadrži 200 mg polifenola pod imenom punicalagins, uklonio je niz oštećenja, objavili su naučnici na kongresu evropskog društva kardiologa.

Dr. Lina Badimon, s katalonskog instituta za kardiovaskularnu nauku u Španiji je rekla: “Obogatite li prehranu s polifenolima iz nara možete spriječiti i umanjiti disfunkciju endotela, a to je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara”.

I neka prijašnja istraživanja su ukazala na zdravstvene koristi nara, odnosno sitnih crvenih zrnaca koje sadrži. Pokazalo se da narov sok snižava krvni pritisak, najvjerovatnije tako što smanjuje količinu hormona stresa u tijelu. U jednoj drugoj studiji otkriveno je da dnevna čaša soka od nara poboljšava dotok krvi u srce za više od trećine, u ljudi kod kojih su arterije zakrčene holesterolom.

Nar se uzgaja od davnina i mnogim je kulturama simbol plodnosti i vječnosti.

Izvor: Daily Mail