Šta spremiti danas za ručak? Imamo 3 odlična recepta s piletinom

by | 14 Februara, 2024

Sva jela s piletinom koja kuhate već su vam pomalo dosadila i nedostaje vam inspiracije za pripremu piletine? Imamo 3 odlične ideje za brza i ukusna jela u kojima će svi uživati

Za pripremu ovih jela potrebno je manje od pola sata. Pileće mesne okruglice, Alfredo piletina ili složenac od piletine i tjestenine odličan su izbor za ljubitelje jednostavnih, brzih i zasitnih jela.

Alfredo piletina

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 komada pilećih prsa (bez kostiju)
  • sol
  • svježe mljeveni biber
  • 1 i 1/2 šoljica mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • 1 i 1/2 šoljica pilećeg temeljca
  • 2 čehna bijelog luka
  • 250 g fettuccina
  • 1/2 šoljice vrhnja
  • 1 šoljica svježe naribanog parmezana
  • svježi peršun

    Priprema:

U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte piletinu i začinite je solju i biberom. Pržite je dok ne bude gotova (oko 10 minuta). Maknite je sa strane, te je, kad se ohladi, narežite na trakice. U tavu na kojoj se pržila piletina dodajte mlijeko, temeljac i bijeli luk. Posolite i pobiberite te pustite da kuha. Dodajte fettuccine i kuhajte ih od tri minute uz stalno miješanje. Zatim nastavite kuhati dok tjestenina ne bude al dente. Pomiješajte vrhnje i parmezan i zatim dodajte u umak i kuhajte dok se ne zgusne. Odmah, dok je još vruće, na tanjir stavite prvo podlogu od rezanaca s umakom i na to položite narezani file piletine. Ukrasite peršunom.

Pileće mesne okruglice u sočnom umaku

Sastojci za mesne okruglice:

  • 1 jaje
  • 2 čehna bijelog luka, mljevena
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 30 g krušnih mrvica
  • 30 g ribanog parmezana
  • 20 g peršuna, sitno sjeckanog
  • 1 srednje velik luk, sitno sjeckan
  • 450 g mljevene piletine

    Sastojci za umak s lukom:

  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 velika luka tanko rezana
  • 2 velika čehna bijelog luka, mljevena
  • 350 mL goveđeg temeljca
  • 1 kašika svježe majčine dušice
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mljevenog crnog papra
  • 200 g goude

Priprema:

Izradite mesne okruglice: Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli za miješanje kombinirajte sve sastojke za mesne okruglice: mljevenu piletinu, parmezan, krušne mrvice, svježi nasjeckani peršun, nasjeckani luk, jaje, bijeli luk, sol i biber. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte kuglice i položite ih ravnomjerno na lim za pečenje obložen papirom. Pecite ih 15 do 20 minuta.

Napravite umak s lukom dok se mesne okruglice peku: U veliku tavu na umjerenoj vatri dodajte maslinovo ulje i maslac. Dodajte luk i pecite ga dok ne postane vrlo mekan i zlatan, često miješajući. Dodajte mljeveni bijeli luk i pecite ih još jednu do dvije minute. Dodajte goveđi temeljac, svježu majčinu dušicu, sol i biber. Pustite da smjesa zavrije, a zatim smanjite vatru i pirjajte dok se malo ne zgusne, oko pet minuta. Dodajte pečene mesne okruglice u tavu i kuhajte još oko pet minuta. Pospite sir po mesnim okruglicama i pokrijte tavu dok se sirne otopi, oko tri do pet minuta. Poslužite ih tople i ukrasite svježim timijanom i peršinom.

Zapečena tjestenina s piletinom

 

 

Sastojci (za četiri porcije):

  • 800 g pelata
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 6 čehni bijelog luka
  • ¼ kašičice origana
  • ¼ kašičice soli
  • 4 dl vode
  • 350 ml šoljice pilećeg temeljca
  • 400 g tjestenine
  • 50 g parmezana
  • ¼ kašičice crnog papra
  • 100 g naribane mozzarelle
  • 500 g pilećih prsa (kuhano i izrezano na komadiće)
  • 2 kašike svježeg bosiljka

    Priprema:

Rernu zagrijte na 250 Celzijevih stepeni. Pelate stavite u blender i usitnite ih na krupne komade. Na tavu stavite ulje, bijeli luk, origano i sol te sve sastojke dinstajte otprilike minutu. Dodajte usitnjene pelate, vodu, pileći temeljac i tjesteninu, miješajući dok se svi sastojci ne sjedine. Kuhajte 15-ak minuta, dok tjestenina ne omekša. Kad se tjestenina skuha, ali ne i prekuha, umiješajte parmezan, biber i piletinu. Po potrebi začinite solju i biberom. Ako ti se smjesa čini previše suha, umiješajte još malo vode ili preostalog temeljca. Smjesu premjestite u vatrostalnu posudu ili tavu za pečenje te ju obilno pospite preostalim parmezanom i mozzarellom. Pecite oko 10 minuta ili dok se sir ne otopi. Ukrasite bosiljkom.

Šta jesti za doručak na poslu? Donosimo zdrave prijedloge koji će vas zasititi do ručka

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.