Vegetarijanska ishrana smanjuje rizik od prerane smrti

by | 27 Juna, 2013

Nova istraživanja, objavljena u žurnalu “JAMA Internal Medicine”, pokazuju da vegetarijanski način ishrane smanjuje rizik od prerane smrti.

Naučnici Loma Linda Univerziteta u Kaliforniji poznati su po svojim studijama o vegetarijanstvu i zdravlju, a tema jednog od posljednjih istraživanja je bila veza između dijete i smrtnosti. Majkl Orlih i njegove kolege sa ovog Univerziteta šest godina su istraživali uzroke smrtnosti kod 73.308 pripadnika Crkve adventista među kojima ima mnogo onih koji iz vjerskih razloga opredijelili za vegeterijansku ishranu.

Rezultati do kojih su došli pokazuju da vegetarijanstvo smanjuje rizik od prerane smrti, pogotovo kod muškaraca, jer smanjuje opasnost od dobijanja više hroničnih bolesti među kojima su visok pritisak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca.

Naučnici su sve učesnike u istraživanju podelili u pet grupa – nevegetarijance, poluvegetarijance, one koji jedu ribu i plodove mora, one koji jedu jaja i mliječne proizvode i vegane – one koji isključuju sve životinjske proizvode.

Dobijeni rezultati su pokazali da vegeterijasnka ishrana produžava život muškaraca za 9.5 godina, a žena za 6.1 godinu. Takođe, vegetarijanci su češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, konzumirali su manje alkohola, manje su pušili, više su vježbali i bili su generalno mršaviji.

Tokom ovog šestogodišnjeg istraživanja umrlo je 2.570 osoba, a nivo smrtnosti u vegetarijanskim grupama bio je za oko 12 posto niži nego u nevegetarijanskim. Interesantan podatak je i da je kod muškaraca zabilježeno značajno manje smrti uzrokovanim kardiovaskularnim bolestima, dok kod žena u toj kategoriji nije primijećeno značajno smanjenje smrtnosti.

U prilog ovoj tvrdnji ide i studija Univerziteta Oksford koja je zaključila da osobe koje su okrenute vegetarijanskom načinu života imaju 32 posto manji rizik od dobijanja srčanih bolesti u poređenju sa osobama koje konzumiraju meso i ribu.

Izvor: stvarukusa.rs