Zdravstvene prednosti soka od narandže
Sok od narandže je popularan izbor, ali da li je zaista zdrav? Istražujemo zdravstvene prednosti soka od narandže ali i nedostatke Za mnoge ljude,...
Iako ništa ne nadmašuje praktičnost doručka sa žitaricama, njene druge karakteristike možda nisu toliko spektakularne. Većina vrsta žitarica je prvenstveno napravljena od ugljikohidrata – koji su odlični za brzi izvor energije – ali nedostaju im drugi nutrijenti, posebno oni koje trebamo da bismo se osjećali siti, kao što je protein, objašnjava Cara Harbstreet, MS, RD, iz Street Smart Nutrition.
Protein je odgovoran za mnoge funkcije u tijelu, od izgradnje mišića do stabilizacije nivoa šećera u krvi. Bez njega – i s puno ugljikohidrata – možete očekivati brzi energetski nalet od žitarica, praćen padom energije i želucem koji će vam grgljati mnogo prije nego što dođe vrijeme za ručak.
Da, postoji način da se spoje najbolje od oba svijeta – slatki, nostalgični i praktični doručak s zadovoljenim stomakom i održanim nivoima energije koje očekujete od solidnog obroka.
Prema Harbstreet, možda postoji rješenje, a trik ne uključuje nikakve neobične dodatke, poput miješanja orašastih plodova i sjemenki ili kašike proteinskog praha: samo zamijenite obično mlijeko s ultra-filtriranom alternativom.
Ako još niste upoznati s najnovijim mliječnim hitom, ultra-filtrirano mlijeko privlači pažnju jer sadrži dvostruko više proteina nego standardno mlijeko, a nema laktozu, šećer u mlijeku koji može biti problem za neke ljude koji ga ne mogu probaviti. Sve zahvaljujući ultra-filtracijskom procesu dizajniranom za koncentraciju proteina. “Kao rezultat, ima manje ugljikohidrata, više proteina, i – ogromna prednost za mnoge ljude – više kalcija i malo ili nimalo laktoze,” kaže Harbstreet.
Glavni način korištenja ovog novog mliječnog napitka je u zdjeli žitarica, barem za Harbstreet, koja je sama napravila ovu zamjenu i ima samo pozitivne komentare. Ne samo da dobijate više proteina koji će vas zasititi, već ne morate brinuti ni o cijelom novom okusu koji bi mogao pokvariti vašu zdjelu. Ultra-filtrirano mlijeko ima okus sličan običnom – mada s malo slađim notama, što može biti korisno za manje začinjene žitarice.
“UF mlijeko ima tendenciju da bude slađe jer se laktoza, jednostavan ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u mlijeku, preddigestira ili metabolizira i razgrađuje u glukozu i galaktozu,” objašnjava ona. Kao dodatnu mjeru, mnoge marke također dodaju laktazu u svoj proizvod kako bi se osiguralo da ni tragovi laktoze ne ostanu. Ultra-filtrirano mlijeko također ima malo gušću teksturu, kaže ona, ali to vjerojatno nećete primijetiti osim ako ga pijete samo – ne između zalogaja hrskavih žitarica.
Koliko više proteina ćete dobiti koristeći UF mlijeko u svojoj sljedećoj zdjeli? Između 13 i 18 grama po šoljici, zavisno od marke. To je značajno poboljšanje u odnosu na relativno skromnih osam grama u jednoj šoljici običnog mlijeka – i može vam pomoći da se približite preporučenih 15 do 20 grama proteina po obroku, kaže Harbstreet.
Jedan mali nedostatak: nešto viša cijena. Dakle, ako ste umorni od toga da vam žitarice ostavljaju osjećaj gladi i nemate nikakvih prigovora na konzumaciju mlijeka, ne ustručavajte se isprobati ovaj trik.
“Volim kako imamo nove opcije poput žitarica s više proteina i vlakana i UF mlijeka kako bismo prioritetizirali nutrijente koje nam trebaju dok očuvamo nostalgiju i uživanje,” kaže Harbstreet.
margouillatphotos/Getty Images Plus