Kokosova voda predstavlja prirodni eliksir za hidrataciju

by | 11 Juna, 2024

Kokosova voda postala je popularna širom svijeta zbog njenog osvježavajućih svojstava ali i brojnih zdravstvenih koristi. Stručnjaci navode da je puna esencijalnih hranjivih sastojaka, a u nastavku donosimo njene prednosti ali i mane

Koje su to prednosti kokosove vode?

#1 Hidratacija

Kokosova voda može vam pomoći za hidrataciju jer sadrži visok sadržaj elektrolita poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Ovi elektroliti pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu, što je posebno korisno tokom fizičke aktivnosti ili tokom visokih temperatura.

#2 Bogata nutrijentima

Kokosova voda sadrži različite vitamine, minerale i antioksidante. Ona je posebno bogata vitaminima B kompleksa, vitaminom C i magnezijumom, koji su važni za podršku imunom sistemu i održavanje zdravlja nervnog sistema.

#3 Zdrava zamjena za sokove

Kokosova voda je prirodno niskokalorična, što je čini boljom opcijom od sokova. Ona može biti dobra zamjena za sokove, a da pritom ne unosite nepotrebne kalorije i šećer.

#4 Utiče na krvni pritisak

Zahvaljući kalijumu koji se nalazi u kokosovoj vodi ona može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska. Kalijum djeluje kao diuretik, pomažući u eliminaciji viška natrijuma iz organizma, što može smanjiti rizik od hipertenzije.

A, koje su to mane kokosove vode?

#1 Cijena

Kokosova voda može biti skupa, posebno ako je kupujete kao gotov proizvod. Ovo možete utjecati na redovnu konzumaciju.

#2 Sastav kupljene kokosove vode

Sastav kokosove vode može se razlikovati u zavisnosti od različitih faktora kao što su sorta kokosa, zrelost ploda i načina same obrade. To može uticati na nutritivne benefite koje pruža.

#3 Dostupnost

Kokosova voda nije uvijek i svugdje dostupna, pogotovo u svježem obliku. Pa sama ograničenost njenmom pristupu znači ograničenost njenim zdravstvenim prednostima, naročito za ljude koji žive van tropskih područja.

Kokosova voda, bez sumnje, predstavlja izvrstan izbor za hidrataciju i pruža brojne nutritivne koristi. Međutim, kao i sa svakim proizvodom, važno je konzumirati je umjereno i u okviru balansirane ishrane kako biste maksimalno iskoristili njene prednosti.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images