Mini tartovi sa ukusom vanilije savršen su proljetni desert

by | 28 Marta, 2024

Prhko tijesto i divno kremasta vanilija kombinacija su kojoj je teško odoljeti

U proljetnim danima tartovi postaju jedan od omiljenih odabira. Možete ih izrađivati u raznim oblicima i s voćem koje se nađe u špajzu.

Ovaj desert ne zahtjeva previše posla ni namirnica, a izuzetno je osvježavajući i spaja prhko tijesto sa kremastim punjenjem. Neodoljivi recept smo pronašli kod mlade food blogerice Sumeje Suljić Mujkanović, a sve što vam za kraj možemo reći je da uživate u okusima.

Mini tartovi sa ukusom vanilije

Sastojci za koricu:

-200 g brašna
-140 g putera sobne temperature
-60 g šećera u prahu
-1 žumanjce

Priprema:

Sastojke sjediniti, zatim ostaviti u frižider na pola sata.
Kada se tijesto ohladilo razvaljati ga, potom ga iskružiti i tijesto utapkati u prethodno pomašćen i pobrašnjen kalup. Peći na 180 Celzijevih stepeni 15-20 min.

Sastojci za kremu:

-300 ml mlijeka
-1 puding od vanilije
-3 kašike šećera
-100 g krem sira
-30 g putera sobne temperature

 

Priprema:

Puding i šećer promiješati, dodati malo od 300 ml mlijeka, a ostatak staviti da prokuha, kad mlijeko prokuha dodati puding, skinuti sa vatre i dodati u vurće krem sir. Kada se smjesa prohladi dodati puter i izmiksati. Smjesu istresti u vrećicu za ukrašavanje i filovati tartove.

Jednostavan recept za pripremu prhke pite s višnjama u kojoj ovih dana posebno uživamo

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram/Sumeja Mujkanović