Nauka potvrdila: Svima treba makar 10 dana na moru!

by | 4 Maja, 2022
nauka potvrdila svima treba makar 10 dana na moru

Nauka je potvrdila da je svima potrebno makar 10 dana na moru – i sigurni smo da samo rijetki nisu saglasni s ovomtvrdnjom!

Koliko puta izgovorite da bi vas samo vikend na moru obnovio, napunio baterije… da vam je potreban miris soli u vazduhu i zvuk talasa za potpuni restart? Naučnici su sada potvrdili da nas more čini opuštenijima i da čak mijenja hemiju našeg tijela.

Svima treba 10 dana na moru

Ljudi su oduvijek bili svjesni blagedati morske vode. Čak su i ljekari iz 18. vijeka savjetovali pacijentima “terapiju” kupanjem u moru. Još davno je otkriven blagotvoran uticaj mora na ljudski organizam, a sada neurolog Michael Merzenich to i potvrđuje, evo i zašto.

#1 More odmara tijelo i mozak

Otkriveno je da zvukovi mora stimulišu područje mozga nazvano prefrontalni korteks, koji je odgovoran za naše emocije i lične refleksije. Zvukovi mora poboljšavaju samosvijest i emocionalno blagostanje.

Pročitajte i… More ublažava artritis i astmu

Talasi pomažu da naše tijelo izbaci negativne ione te tijelo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina, supstance koja kontroliše anksioznost. Na kraju postajemo spokojni, kao nakon joge ili psihoterapije.

#2 Zvuk mora umanjuje stres

Zvuk koji proizvode talasi smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, i doprinosi smirenosti. Taj zvuk nas najviše podsjeća na onaj koji smo čuli kada smo bili u majčinom stomaku. Zbog toga se na moru osjećamo sigurno i sretno.

#3  Pogled na more doprinosi osjećaju sigurnosti

“Kada pogledamo more ili kada smo uz obalu, mi smo u predvidivom i stabilnom okruženju”, kaže neurolog Michael Merzenich. Dodaje da se osjećamo sigurno kada smo na mjestima bez prijetnji, kao što je to more, piše elle.hr. Površina vode koja se gubi na horizontu prenosi na naš mozak osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

#4  Sunčanje oslobađa endorfine

Studije su pokazale da tokom sunčanja na plaži toplina utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina (iste hemikalije koja nas čini sretnima dok jedemo čokoladu). Naravno, ne zaboravite nanijeti zaštitu od sunca.

Pročitajte i… Priprema za sunčanje uz kakao maslac

ljepotaizdravlje.ba

Artem Beliaikin via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.