Navike uz koje ćete učiniti nešto dobro za sebe i pobijediti proljetni umor

by | 19 Marta, 2024

Proljeće je zvanično stiglo i nakon duge i monotone zime, raduju nas vedri i sunčani dani – zaista je pravo uživanje provesti popodne u prirodi

Međutim, s prvim danima proljeća, stiglo je i ono što nas baš toliko i ne raduje – proljetni umor, koji nas sprečava da budemo produktivni i oduzima nam energiju, koja nam je potrebna, kako bismo sve obaveze obavili na vrijeme i sa osmijehom uživali u svakom danu proljeća.

Proljetni umor prepoznaćete po malaksalosti, koja vas čini sposobnim jedino za cjelodnevno izležavanje, a kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje. Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promjenu vremena osjeti kao drastičnu promjenu u svom organizmu.

Osim malaksalosti, proljetni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja i pad imuniteta. S obzirom na to da je proljetni umor gotovo nemoguće izbjeći, na nama je da ga spremni dočekamo i što bezbolnije prebrodimo.

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda, koje će naš organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posljedicama umora, a jedna od prvih je promjena načina ishrane. Nakon ishrane, koju smo preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vrijeme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćemo lakše prebroditi umor, koji nam je došao  s proljećem.

Tokom proljeća, ishrana bi trebalo da se bazira na svježem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, koja je odličan izvor proteina. Alternativa masnim i začinjenim supama, koje smo konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osjećaj sitosti.

Gazirana pića zamijenite svježe cijeđenim sokovima i ukusnim smoothiejima, koji će vašem organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem na kratko osjetiti da ste se riješili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje. Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju i unesete neophodnu količinu vode svakodnevno.

Osim zdrave ishrane, vrijeme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam. Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam sati zdravog i kvalitetnijeg sna. Ako uvedete ove male i zdrave promjene, umor će proći gotovo neprimijetno, a vi ćete biti energični i poletni, pa ćete sa uživanjem dočekati svaki novi dan proljeća.

5 načina da podignete djeci imunitet u sezoni virusa

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty