Predstavljamo vam Kapa Berinu, našu novu kolumnisticu i zaljubljenicu u zdrave zalogaje!

by | 17 Oktobra, 2022

Sarajka Berina Kapa naša je nova food kolumnistica koja će na jedinstven način našim čitateljicama predstavljati recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Iza Berine je dugogodišnja karijera ekonomistice, a odnedavno vodi food blog na Instagramu @bekihealthybowl.

Kao mlada osoba oboljela je od hronične autoimune bolesti, s kojom se bori već deset godina.  Danas su autoimune bolesti u porastu u cijelom svijetu. U mnogim slučajevima, one se razvijaju godinama, a često su kombinacija djelovanja genetike, ali i uticaja životne sredine, fiziološkog i mentalnog stresa. Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da nivo stresa igra važnu ulogu u razvoju autoimunih bolesti. Ubrzan i stresan način života nam ne ostavlja mmogo vremena da se posvetimo sebi, a u to spadaju neredovna i nezdrava ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i nedostatak sna.

Sve to je i sama prolazila, kako kaže, ignorišući signale koje joj je tijelo upućivalo.

-S početkom bolesti, obično se usredsredimo na lijekove koji imaju za cilj usporenje progresije bolesti. Međutim i ishrana ima jako bitan faktor u daljnjem toku liječenja, što pacijenti, kao u mom ličnom slučaju, često zanemaruju. I sama sam se tek posljednjih nekoliko godina počela aktivnije fokusirati na zdraviju ishranu s ciljem da sebi olakšam zdravstveno stanje koliko je moguće.

Iako postoje zajedničke karakteristike za takozvanu autoimunu ishranu (na primjer, većina uključuje antiinflamatornu hranu), specifične promjene u ishrani moraju biti prilagođene osobi i njenoj bolesti. Veliki unos voća i povrća i nizak unos prerađene hrane su uvijek dobitna kombinacija, a i uobičajeni su za generalno zdravu ishranu.

-Tokom pandemije, komunicirala sam sa pacijentima iz cijelog svijeta putem Instagrama, gdje smo razmjenjivali svoja iskustva i savjete kako svakodnevno živjeti sa hroničnom bolešću, a između ostalog, dijelili smo i recepte sa savjetima kako nam neki sastojci mogu pomoći. Kroz fotografije svoje hrane, uvijek sam nastojala osim kratke edukacije i savjeta, prenijeti i određenu emociju, kako bih pratiocima ujedno podigla i raspoloženje. Nakon određenog vremena, shvatila sam da se moj trud i rad cijeni i da ljudi zaista imaju interes naučiti nešto novo i korisno, te da uživaju u kreativnoj fotografiji. Tako se rodila ideja da moj hobi postane javan – otkrila je Berina.

Ističe da je ova vrsta hobija vrlo ispunjava te pozitivno utiče na mentalno zdravlje, budući da je, kaže, jako teško živjeti sa hroničnom bolešću i svakodnevnim bolovima.

-Posebno me raduje da educiram i uveseljujem moje pratioce, dijeleći jednostavne i zdrave recepte putem fotografija koje bi ih mogle inspirisati da i sami probaju recept. Moja misija jeste da na ovaj način podižem svijest o važnosti zdrave ishrane u današnjem vremenu, jer bi zdrava ishrana trebala biti prioritet u bilo čijem načinu života i mogla prevenirati brojne bolesti – zaključila je Berina.

Supa od muškatne tikve

Tikva je kraljica jesenskih i zimskih delicija. U obitelji tikvi, muškatna sadrži najvišu razinu vitamina A koji je snažan prirodni antioksidans. Održava kvalitetu kože, zdravlje očiju, pomaže tijelu u zaštiti od raka pluća i usne šupljine. Ova namirnica sadrži dovoljnu količinu vitamina B, B6, B2 i B3 u samo jednoj porciji dnevno.

Također sadrži vitamin C, te odgovarajuću količinu minerala poput željeza, cinka, bakra, kalcija i fosfora.

Sastojci za 4 porcije:

  • 1 muškatna tikva
  • 100g putera
  • Vegeta
  • Bijeli luk u prahu
  • Sol
  • Biber
  • Bosiljak

Priprema:

Tikvu očistiti i izrezati na kockice. Ubaciti kockice u šerpu i preliti ih vodom. Dodati puter, malo vegete, soli i bijelog luka u prahu. Kuhati 30-40 minuta na srednjoj temperaturi dok tikva ne omekša.

Kada je tikva skuhana, pričati 10ak minuta da se malo ohladi. Potom ju je potrebno prebaciti u blender i blendati 1-2 minute da se dobije konzistentna, kremasta masa.

Servirati i dodati sol, bosiljak i grčki jogurt (opcionalno).

Savjet:

Ukoliko ipak volite rjeđu supu, dodajte malo tople vode nakon blendanja.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.