Namirnice koje mogu biti okidač glavobolje

by | 30 Decembra, 2013

Za određene namirnice vjeruje se da uzrokuju čak 30 posto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno paziti šta i kako jedete. Ako patite od čestih glavobolja, izbjegavajte hranu sa ovog spiska, koja potencijalno podstiče glavobolju.

woman-sick-headache-634x377-490x291

1. Kisela hrana

Namirnice koje su ukiseljene, fermentisane ili na neki drugi način marinirane nerijetko sadrže monosodium glutamat poznat i kao MSG. MSG je pojačivač ukusa za koji se pokazalo da podstiče i aktivira migrene. Iako američka FDA tvrdi da je MSG siguran, njegovi efekti i dalje su sporni.

2. Kineska hrana

MSG se obično dodaje u azijsku hranu, posebno kinesku kao sredstvo za poboljšanje ukusa. Ostale namirnice koje mogu da sadrže MSG: limenke supe, smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervisano povrće. Zbog kontroverzi oko MSG-a, proizvođači hrane dužni su da ga navedu na etiketi.

3. Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga kofein može pomoći da se bolje apsorbuju lijekovi protiv boli, pa tako i lijekovi protiv glavobolje. Ali, visoke doze kofeina, kakve imaju na primjer energetska pića, mogu uzrokovati razdražljivost, nesanicu, anksioznost i migrene. Osim toga, dugoročna konzumacija kofeina može stvoriti hemijsku toleranciju u tijelu, ako se naglo prestane s konzumacijom kofeina, to može izazvati migrene.

4. Sir s plemenitom buđi

Tiramin, prirodni monoaminski derivat aminokiseline tirozina prirodno se nalazi u mnogim namirnicama, a smatra se okidačem migrena. Sirevi s plemenitom buđi, kao što su plavi sir, parmezan i čedar sadrže tiramin, a ima ga i u sušenim kobasicama i dimljenoj ribi.

5. Viršle

Mnogi brendovi viršli, salama, kobasica, mesnog doručka i feferona obično sadrže tiramin. Ove namirnice obično sadrže konzervans natrijum nitrat što može u brojnim slučajevima biti okidač migrena.

6. Luk

Ne samo da zbog sječenja luka možete proplakati, već nakon njegovog konzumiranja možete dobiti i glavobolju. Naime, i luk sadrži tiramin.

7. Dijetalni gazirani sokovi

Brojni dijetalni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže umjetni šećer aspartam. Ova zamjena za šećer povezana je s glavoboljama i migrenom, posebno kod ljudi koji ga konzumiraju redovno tokom dužeg perioda.

8. Alkoholna pića

Crveno vino može biti povezano s pojačanim migrenama, ali i pivo, kao i bijelo vino mogu uzrokovati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

9. Preskakanje obroka

Preskakanje obroka može izazvati smanjenje nivoa šećera u krvi što može u na kraju da izazove migrenu. Ako ste skloni migrenama, jedite redovne obroke i uravnoteženu količinu voća i povrća, cjelovite žitarice i nemasno meso tako da tijelo ne ostane gladno prije sljedećeg obroka.

Izvor: tportal.hr