Na šta ukazuju bolovi u stomaku nakon menstruacije

by | 7 Februara, 2024

Bolove poslije menstruacije ne treba ignorisati ako se često pojavljuju

Bolovi i grčevi nakon menstruacije često se pojavljuju i mogu da imaju različite uzroke. Ako inače imate jake menstrualne bolove, moguće je i da vam se jave jači grčevi tokom ovulacije. Neke žene ih opisuju kao grčeve u karlici, a kod drugih se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa.

Učestalost može da zavisi od toga koliko hormonima treba da se vrate u prvobitno stanje i najčešće nisu razlog za brigu. Ipak, ako se često pojavljuju i stvaraju neprijatnost, potrebno je poroveriti da li se radi o ozbiljnijem ginekološkom problemu.

#1 Ovulacija

Ako inače imate jake menstrualne bolove, moguće je i da vam se jave jači grčevi tokom ovulacije. Neke žene ih opisuju kao grčeve u karlici, a kod drugih se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa. To najčešće nije razlog za brigu.

#2 Ciste na jajnicima

Mogu da budu uzrok grčeva i neredovnog krvarenja. U većini slučajeva nema nikakvih simptoma ciste na jajnicima, osim ako su veoma velike. Eventualno, može da se javi osjećaj nadutosti. U svakom slučaju, ukoliko sumnjate na ciste na jajnicima, trebalo bi da odete kod ljekara.

#3 Miomi na materici

Riječ je o izraslinama koje nisu kancerogene, a simptomi variraju u zavisnosti od veličine izrasline. Što je veći miom, simptomi su izraženiji. Kod većine žena se zbog mioma javljaju neredovni ciklusi, obilne menstruacije, bol i grčevi u karlici. U nekim slučajevima, ako se ne tretiraju, mogu da izazovu probleme sa plodnošću, zato je važno da se obratite ljekaru ako imate simptome.

#4 Vanmaterična trudnoća

Ektopijska ili vanmaterična trudnoća je bolno i opasno stanje, a dešava se kada se oplođena jajna ćelija smjesti izvan materice. Simptomi koji mogu da se jave su jaki grčevi, jako krvarenje, oštar bol u karlici i mučnina. U takvim slučajevima je jedino rješenje prekid, odnosno uklanjanje oplođene jajne ćelije.

#5 Pelvična inflamatorna bolest

Riječ je o infekciji ženskih reproduktivnih organa. Simptomi mogu da budu grčevi ili bol u donjem abdomenu, groznica, neuobičajen iscjedak, bol ili krvarenje tokom odnosa, bol prilikom mokrenja i krvarenje između menstruacija.

#6 Endometrioza

Endometrioza je hronično stanje zbog kojeg tkivo koje obično raste u materici u ovom slučaju raste izvan materice. Simptomi endometrioze mogu da variraju, ali u većini slučajeva se javljaju jaki menstrualni bolovi, obilne menstruacije, bol tokom i nakon seksualnog odnosa, krvarenje između menstruacija, bol u donjem dijelu stomaka i problemi sa plodnošću.

#7 Trudnoća

U veoma ranoj fazi trudnoće možete osjetiti grčeve u materici, koji se javljaju zbog “kačenja” oplođene jajne ćelije u matericu. Može da se javi poneka tamnocrvena ili braonkasta mrlja, odnosno implantacijsko krvarenje. To krvarenje se obično javlja u periodu kada obično dobijate menstruaciju, uglavnom uz još neke simptome trudnoće.

Sirup od lovorovog lista pred kojim će pokleknuti i najuporniji kašalj

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.